Pesca elèctrica al llac del parc de la Muntanyeta de Sant Boi

L’objectiu és augmentar la presència d'espècies autòctones de peixos i combatre l'enterboliment de l'aigua

Una innovadora experiència de pesca elèctrica permetrà millorar la qualitat de l'aigua i afavorir la biodiversitat al llac del parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat. L'excessiva presència d'espècies invasores de peixos ha enterbolit l'aigua i ha perjudicat la biodiversitat.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona s'encarrega del manteniment d'aquest parc urbà, el més gran de Sant Boi. mitjançant un sistema de gestió integral certificat amb les ISO de qualitat i medi ambient (9001 i 14.0001). Entre altres tasques, la gestió dels llacs i estanys del parc comporta inspeccions mensuals per controlar la qualitat de l'aigua, analítiques semestrals i un seguiment veterinari de la fauna.

L'equip tècnic de l'AMB ha detectat darrerament una presència excessiva de peixos exòtics al llac del parc (majoritàriament d'espècies catalogades com a 'espècies exòtiques invasores' pel Real Decret 630/20, com ara les gambúsies i les carpes). Aquesta gran població de peixos provoca l'enterboliment de l'aigua i una gran acumulació de nutrients que pot derivar en males olors i problemes de salubritat.

parc santboi llac

Per aquest motiu, com a mesura correctora s'ha decidit encarregar a una empresa especialitzada l'aplicació en forma de prova pilot, durant aquesta setmana, d'una innovadora tècnica de pesca elèctrica des d'embarcació lleugera, consistent a introduir un camp elèctric a l'aigua.

L'esmentada tècnica de pesca és innòcua per als peixos (i per a la resta de la fauna aquàtica), que es recuperen passat un temps. L'actuació es fa ara perquè a l'hivern els peixos no són tan actius i la captura resulta més efectiva.

Aquesta pràctica es considera com a poc agressiva mediambientalment perquè no precisa el buidatge complet de la làmina d'aigua, i comporta també un estalvi econòmic en el consum d'aigua i electricitat.

Els peixos que es capturin es retiraran amb un permís administratiu de la Generalitat de Catalunya, en compliment de la normativa. Part de la fauna capturada i no catalogada com a invasora es lliurarà a una associació compromesa amb la tinença responsable d'animals de companyia.

L'actuació permetrà augmentar la biodiversitat afavorint la presència d'espècies autòctones (aus aquàtiques, amfibis, rèptils i insectes com libè·lules o escarabats aquàtics), millorar l'aspecte de l'aigua i recuperar els seus nivells òptims des del punt de vista físicoquímic.

La col·laboració de la ciutadania és important per mantenir els nivells adients. Convé no alliberar cap animal al llac (com peixos o tortugues de companyia) ni aportar-los aliment (pa o altres restes de menjar).

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
166

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix