La dessalinitzadora del Llobregat treballa al 70%

Imprimeix

Ha incrementat la seva producció arran del descens de reserves dels embassaments, una mesura que es complementa amb l’increment de l’extracció d’aigua subterrània de l’aqüífer del delta del Llobregat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha potenciat en les darreres setmanes l’ús d’aigua dessalinitzada per compensar el descens de les reserves embassades. Amb els embassaments del sistema Ter-Llobregat al 49% i 300 hm3, la dessalinitzadora del Llobregat està funcionant al voltant del 70% de la seva capacitat, mentre que la planta de la Tordera produeix al 75%, destinant una part de la seva producció a l’àrea de Barcelona (la resta de l’aigua produïda és per satisfer les demandes de la seva zona d’influència).

embassaments sequera

Cal tenir en compte que habitualment, quan els embassaments estan alts, el seu funcionament és baix (un 10% la del Llobregat i un 20% la de Tordera), però aquestes incrementen producció precisament quan els embassaments comencen a baixar de volum.

L’objectiu d’activar aquestes plantes és alentir el descens de reserves. Arran de l’increment de producció de les dessalinitzadores s’ha evitat extreure 50 hm3 dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, una xifra que equivaldria al consum d’aigua de cinc milions de persones per a un període de dos mesos. Si la situació de descens de reserves persisteix, aquestes plantes incrementarien més la producció.

Al llarg dels darrers anys s’han recuperat els volums disponibles de l’aigua subterrània de l’aqüífer del delta del Llobregat, amb el que ara es pot incrementar el seu ús aportant 1,77 hm3 cada mes.

dessalinitzadora llobrgat

El Pla Especial de Sequera

Aquestes són les mesures que s’estan duent a terme actualment i que es van revisant diàriament. De cara a la primavera es preveu tenir aprovat el Pla Especial de Sequera, l’eina que farà possible la gestió d’una possible sequera (ara estaríem en una fase de pre-alerta, la qual no comporta restriccions d’usos, i s’entraria en una hipotètica fase d’alerta quan els embassaments del Ter-Llobregat arribessin al 34% de la seva capacitat).

Actualment, tenim més recursos que en la sequera de 2007 i 2008, uns 122 hm3 provinents de la dessalinització, la recuperació de captacions en desús i la millora en els tractaments de potabilització. En cas d’agreujar-se la sequera i arriba al 25%, es recorreria a l’aportació d’aigua regenerada en el tram final del Llobregat per incrementar el cabal del riu i així disposar de més aigua per ser potabilitzada.

Redacció / Fotos: Arxiu