d3d6d234 cf39 426e 9b64 e09b38f44f59

Campanya informativa de la zona de baixes emissions a les Rondes

L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració d’ajuntaments com Esplugues o Cornellà, vol donar a conèixer la mesura per combatre els efectes de la contaminació sobre la salut dels ciutadans

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona han llançat aquesta setmana, la primera campanya informativa conjunta per explicar als usuaris dels vehicles privats i, en general, a la ciutadania, l'entrada en funcionament, l'1 de desembre de 2017, de la zona de baixes emissions de l'àmbit Rondes de Barcelona (ZBE àmbit Rondes de Barcelona), que suposa restriccions en aquesta àrea per als vehicles més contaminants. Inicialment, a partir de l'1 de desembre de 2017, les restriccions s'aplicaran quan la Generalitat de Catalunya declari un episodi de contaminació atmosfèrica (que acostuma a passar 2-3 vegades l'any), i, a partir de l'any 2020, de manera permanent.

Un mes

L'objectiu de la campanya, que estarà activa durant un mes i que compta també amb la col·laboració dels altres quatre municipis afectats per la ZBE àmbit Rondes de Barcelona (l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat), és donar a conèixer la delimitació territorial d'aquesta àrea de baixes emissions abans de la seva posada en funcionament i el motiu últim de la seva creació: garantir una qualitat de l'aire saludable per a les persones.

 171114 BaixesEmissions 9260

"S'ha d'avançar en l'assumpció del canvi d'hàbits cap a una mobilitat més sostenible i lliure de fums en benefici de la salut de les persones i interpel·lar la ciutadania sobre la necessitat que tothom actuï, pel benefici comú", explica el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda. "És un tema de salut pública. Recordem que la contaminació de l'aire agreuja malalties i provoca morts prematures" ha afegit, que també ha destacat que "el que estem fent des de l'AMB i els municipis metropolitans es preparar-nos per complir amb l'acord al qual vam arribar les diferents administracions a la cimera del 6 de març de 2017 i tenir-ho tot a punt per a la data de l'1 de desembre del 2017."

  171114 BaixesEmissions 9230

La contaminació suposa una problemàtica important. L'any 2016 a Barcelona es van superar els valors de referència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pels contaminants NO2, material particulat (PM10 i PM2,5) benzè, ozó i benzo(a)piré. Respecte la normativa vigent a tot Europa, el 2016 es van complir els corresponents valors límit o objectiu establerts per a 11 contaminants però es va superar el valor límit anual de diòxid de nitrogen (NO2). Així doncs, el 68% de la població de Barcelona està exposada a nivells superiors als establerts per als òxids de nitrogen NO2 (tant els valors límits de la UE com els de referència de l'OMS). En el cas de material particulat, el 97% de la població es troba potencialment exposada a nivells superiors als de referència marcat per l'OMS.

Transports i opcions alternatives

Un altre dels objectius principals que persegueix la campanya és facilitar als ciutadans informació d'acompanyament i alternatives de transport en les seves rutes i desplaçaments diaris, en cas d'estar afectats per la restricció. La finalitat és acompanyar l'usuari del vehicle privat perquè adapti els seus hàbits a la nova restricció de circulació amb tranquil·litat i sense  rebutjos.  En aquest sentit, tant l'AMB com l'Ajuntament de Barcelona ofereixen tota la informació necessària en els seus webs. 

Així, l'AMB ha activat el web canvidhabits.com, que explica àmpliament la mesura i permet al ciutadà resoldre els dubtes més freqüents sobre les restriccions de circulació. Per exemple, a través d'una eina online, el ciutadà pot introduir la matrícula del vehicle i saber si està afectat per aquesta mesura, o conèixer els nous títols ambientals de transport alternatius al vehicle privat (T-aire i T-verda). El web també ofereix rutes alternatives, amb transport i pàrquings públics (park&ride), entre d'altres recursos.

El web municipal Qualitat de l'Aire www.barcelona.cat/qualitataire sintetitza tota la informació sobre l'estat de la qualitat de l'aire a la ciutat, amb consells i eines per facilitar la reducció de la contaminació i fer una ciutat més saludable. El web municipal ofereix un mapa de l'estat de la qualitat de l'aire, un mapa detallat de la zona de baixes emissions, eines per comprovar en línia com afecta o no la restricció a partir de la matrícula a cada vehicle al municipi de Barcelona, o els reforços especials de transport públic, entre d'altres.

  ZBE àmbit Rondes de Barcelona

A partir de l'1 de desembre del 2017, en situació d'episodi de contaminació ambiental, els turismes que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), no podran circular en aquesta zona de baixes emissions. Concretament, els vehicles afectats per aquesta restricció, els que no tenen etiqueta, corresponen als turismes de benzina anteriors al 2000 (anteriors Euro 3) i els dièsel anteriors al 2006 (anteriors Euro 4). 

A l'hivern-primavera 2017-18, s'afegeixen a les restriccions les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3, queden estaven exempts de la mesura durant el 2017. Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular sempre,  independentment de la seva etiqueta de la DGT.

Les restriccions de trànsit s'estableixen entre les 7.00 h i les 20.00 h els dies laborables des de l'endemà de la declaració fins al dia de declaració de final d'episodi. Per tant, mentre duri l'episodi, els vehicles esmentats només podran circular en la franja horària compresa entre les 20.00 h i les 6.59 h dels dies laborables i tots els caps de setmana i festius.

Reforç del transport públic

Durant els episodis de contaminació, el transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s'augmentarà l'oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies, especialment en les hores punta mentre duri l'episodi. També s'activarà la T-aire, la targeta per als dies d'episodi de contaminació. Des del 2 d'octubre, es pot adquirir la T-verda, que permetrà viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no en comprin cap altre.

Per tal de facilitar la circulació dels vehicles de transport públic, el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisional d'entrada a Barcelona a la B-23 durant l'episodi ambiental declarat i l'AMB impulsarà mesures permanents per millorar el carril bus d'entrada a Barcelona per la Gran Via, C31 Sud.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Consell Esportiu del Baix Llobregat

Entrevistes

Francesc Garreta, responsable de l'Àrea de Desenvolupament Solidari del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

“Volem assegurar les necessitats alimentàries i d’higiene de 100 famílies”

Francesc Garreta, responsable de l'Àrea de Desenvolupament Solidari del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, parla de la nova campanya solidària “No ho…
384

Reportatges

Més llibertat amb l'entrada de la nova fase

Què es pot fer a la Fase de la Represa de la Normalitat?

AQuAS alerta que els casos positius per COVID-19 es mantenen a l’alça i el perill de contagi encara és molt important
552

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2015 Mediabaix. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix