Viladecans demana mesures de fre al deteriorament del litoral

Imprimeix

Les platges de Cal Francès i el Remolar són les úniques de la província de Barcelona reconegudes per l’organització Ecologistes en Acció

 

El Ple Municipal d’octubre de Viladecans va aprovar, per unanimitat, una moció conjunta que demana la millora urgent de les condicions de desguàs de les aigües pluvials i l’estabilitat del litoral de Viladecans. El consistori municipal ha acordat sol·licitar al Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que abordin coordinadament les accions necessàries per, “mitjançant l’establiment d’un conjunt de mesures urgents, frenar el deteriorament del litoral, evitant la pèrdua de platges, i revisar l’eficàcia de les actuals esculleres per facilitar el desguàs al mar de les tres lleres del municipi. A més, cal que s’adopti un programa de mesures de monitoratge i manteniment que serveixi per supervisar l’evolució de les mesures adoptades i validar-ne l’eficàcia.”

platja del Remolar

Viladecans també demanarà al Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente i al Ministerio de Fomento –en atenció a que a ell està adscrit l’Ens Públic Empresarial ENAIRE, propietari del 51% de les accions d’AENA, gestora de l’aeroport–, que adoptin les mesures necessàries per verificar l’eficàcia de les mesures correctores establertes en la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte d’ampliació de l’Aeroport de Barcelona, Pla Director del 1999. Especialment en les previsions de desguàs i en la intercepció i desviament de corredores, amb l’objectiu de garantir un funcionament correcte de la xarxa de drenatge. 

780 0008 5151664 ad03ffd3615adb65c7317f5041d7cd5c

Situació contradictòria

Segons fonts municipals, el document acordat pel Ple Municipal es basa en la situació contradictòria que presenten les platges i pinedes viladecanenques. D’una banda, els valors mediambientals i de patrimoni natural són dels més valuosos de la demarcació de Barcelona: les platges amb dunes i pins atreuen ciutadania de tota l’àrea metropolitana i altres llocs, que valora la seva extraordinària qualitat. Per altra banda, l’absència de manteniment i cura adequats de la línia de costa, la manca d’inversions i la deixadesa d’algunes de les administracions competents han provocat problemes molt seriosos que amenacen greument el conjunt d’aquests valors i que es poden resumir en la regressió del litoral i la inundabilitat dels camps de conreu.

Sobre la regressió del litoral, i per un conjunt complex de causes relacionades amb la desviació de la llera del riu Llobregat cap al nord-est, l’ampliació del port de Barcelona i la modificació de paràmetres climàtics –com la freqüència, virulència i època de cops de mar i llevantades, les dinàmiques litorals i els moviments de la sorra–, han creat un panorama preocupant. En alguns llocs la platja ha estat erosionada fins al punt que s’han destruït gairebé del tot les seves dunes, engolides pel mar, i en d’altres s’han acumulat bancs de sorra, que han taponat les sortides al mar d’algunes de les lleres que desguassen la plana.

14769639231920x1080 cols agropolis 19102016

Respecte a la inundabilitat dels camps de cultiu de Viladecans, la impermeabilització d’extenses àrees a l’Aeroport i al seu entorn, fa que l’acumulació de grans quantitats d’aigua de pluja es produeixi abans i de cop, fent que les corredores i desguassos drenin pitjor. Amb tot plegat, els pagesos de Viladecans veuen com cada dia és més gran el perill de perdre les seves sembres, plantacions o collites per una inundació que triga massa a desaparèixer dels seus camps i complica l’accessibilitat, la gestió dels espais naturals i de la platja, en general.

Redacció / Fotos: Arxiu