Enllestida la recuperació ambiental de la llacuna de la Murtra

El projecte ha millorat 42.000 metres quadrats i ha tingut un cost de 505.000 euros, finançat amb fons europeus

La recuperació mediambiental de l’entorn de la llacuna de la Murtra, un cop s’han enllestit el conjunt de treballs previstos, ja és una realitat.

Aquest projecte és la principal mesura compensatòria establerta per la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’Ampliació de la Depuradora de Gavà i Viladecans. Ha tingut un cost de 505.000 euros, finançat amb fons europeus.

L’actuació, promoguda per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha tingut com a objectiu millorar un espai de gran potencial ecològic de 42.330 metres quadrats, que forma part de la xarxa de zones humides del Delta del Llobregat i que es troba associada a un entorn agrícola i a una pineda de pi pinyer sobre dunes considerada hàbitat prioritari per la Unió Europea.

Entorn metropolità

Malgrat comptar amb un alt grau de protecció natural i paisatgística (forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural del Delta del Llobregat, de la Xarxa Natura 2000 i de la zona ZEPA), el seu potencial ecològic estava molt condicionat pel seu entorn metropolità i per la necessitat de compatibilitzar el seu ús agrícola i el seu paper com a via de desguàs de rieres i de canals de reg.

El projecte de recuperació ambiental de l’entron de la Murtra ha comportat la retirada dels residus contaminants, millorant decisivament la qualitat dels sols i facilitant l’expansió de la vegetació de ribera, l’ampliació de l’entorn de l’estany amb la retirada de gran part de l’antic camí d’accés a la depuradora. A més, s’ha creat un camí de prioritat per a vianants, una actuació associada a l’apantallament vegetal amb canyissar autòcton que ha contribuït a la integració paisatgística de la planta depuradora.

El projecte també ha comportat la neteja i esbrossada de les vores de l’estany, amb l’eliminació de les espècies invasores, i la plantació d’espècies autòctones, i la formació de bosquines de ribera, que separen visualment l’àmbit protegit de l’autovia C-31.

Finalment, i amb l’objecte de preparar l’espai per a la promoció de l’educació ambiental, s’han creat zones d’estada, amb plantacions de bosc de ribera on s’hi han instal·lat bancs; s’han construït miradors d’aus als dos marges de l’estany, i s’ha instal·lat de paviment de fusta en les zones de pas més freqüent a l’entorn de l’estany.

Redacció | Foto: Baiximágenes
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix