La platja del Prat estrena una prova pilot de recollida d’envasos

Amb aquesta nova iniciativa de l'AMB es preveu que durant l'experiència es retornin com a mínim el 80% dels envasos generats a les guinguetes

 

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb l'Ajuntament del Prat de Llobregat, ha posat en marxa una prova pilot de recollida d'envasos a la platja del mateix municipi baixllobregatí. Concretament, es tracta d'un sistema SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn). Aquesta iniciativa suposa la introducció d'un sistema complementari als més estesos, i pensat per àmbits amb unes característiques molt concretes.

Durant el mes de juliol i part d'agost, tots els envasos de begudes (llaunes, ampolles de plàstic i gots) que es venguin a les quatre guinguetes que hi ha a la platja, aniran identificats amb un codi de barres. L'objectiu és comptabilitzar quants envasos són retornats per part dels consumidors, després que se'ls emportin fora la guingueta. Així, quan un consumidor adquireixi una beguda amb l'envàs corresponent, haurà de deixar un dipòsit de 0,10€ per envàs, que ja estarà inclòs en el preu total. Aquest dipòsit li serà retornat si torna l'envàs a la guingueta.

retorn 2

El sistema informatitzat permetrà obtenir informació sobre el desenvolupament de la prova a temps real, com ara l'evolució de retorns absoluts i per guingueta per dia i setmana, els dies de la setmana i franges horàries de màximes vendes i retorns, entre altres.

Per ajudar els ciutadans a entendre el nou sistema, a la mateixa platja hi haurà dos educadors ambientals, de 10h a 15h i de dilluns a diumenge, que resoldran dubtes sobre la mecànica del dipòsit i el retorn. També s'han col·locat, a peu de platja, cartells informatius.

Explorar nous models

L'elecció de la platja del Prat per portar a terme aquesta prova és deguda, a banda de la bona predisposició del municipi a explorar noves vies per millorar la recollida dels residus, a que es tracta d'un entorn relativament aïllat, amb quatre guinguetes diferents i que rep un gran nombre de visitants, sobretot els mesos d'estiu. A més a més, segons s'ha observat al llarg dels anys, fins a un 80% dels residus que es recullen a les platges metropolitanes són envasos.

retorn 3

La prova pilot s'ha posat e marxa després de concloure, mitjançant un estudi del 2016, que no és legalment aplicable de forma obligatòria i generalitzada un SDDR a l'àmbit metropolità sota l'impuls de l'AMB. Un instrument d'aquest tipus exigeix de capacitat normativa i per tant la seva institució amb caràcter general correspon a l'Estat o a la Generalitat.

retorn 4

La prova s'emmarca dins de les estratègies de l'AMB per fer camí cap al "residu zero", que també impliquen la concessió de subvencions als ajuntaments per explorar noves vies que ajudin a millorar els índexs de recollida selectiva, com ara la recollida porta a porta o la introducció de sistemes que ajudin a individualitzar la recollida, com els contenidors tancats amb xip identificatiu. Així, no es descarta, sempre que els resultats siguin positius, estendre el sistema SDDR a altres parts de la metròpolis amb característiques particulars com el cas de les platges.

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix