L’Ajuntament de Sant Boi aposta pels rucs per a la neteja forestal

Segons el consistori, la prevenció d'incendis amb ramaderia és més econòmica i ambientalment més sostenible

L'Ajuntament de Sant Boi ha encetat una prova pilot per fer la neteja forestal amb l'ajuda de rucs. El consistori baixllobregatí realitza el manteniment de més 60 ha de franges de protecció amb mitjans mecànics i l'ajut d'ovelles. Aquest any el manteniment d'1 ha, s'està duent a terme amb un grup de cinc rucs.

Aquesta iniciativa de pasturar el sotabosc amb rucs té per finalitat valorar les aptituds d'aquest animal enfront el càrritx (Ampelodesmos mauritanica), espècie piròfita molt estesa en aquest indret. L'Ajuntament treballa des de fa temps en la prevenció d'incendis amb ramaderia, essent aquest un mitjà més econòmic i ambientalment més sostenible.

rucs

La pràctica de la ramaderia intensiva s'utilitza a Sant Boi des de fa temps per millorar les zones on es pastura (netejant-les d'herbes i aportant-hi matèria orgànica) i abaratir les tasques de prevenció del foc a la zona forestal, tot aprofitant els efectes de l'alimentació dels animals (els primers anys, es va treballar amb cabres que mengen varietats arbustives i obren el bosc i després s'està fent amb ovelles que, preferentment, mengen varietats herbàcies i disminueixen la combustibilitat dels espais).

Ramat d'ovelles

El ramat d'ovelles -de la raça autòctona "ripollesa"- ha fet les tasques que duia a terme una màquina desbrossadora, la qual cosa permet dur-les a terme amb més precisió i continuïtat , amb menys soroll i per menys diners.

sant boi 144

L'Ajuntament aposta per la recuperació de la silvopastura del sotabosc i l'agricultura de muntanya com a fórmules per a una gestió forestal més sostenible, que permeti compensar l'augment de la probabilitat, la freqüència i la intensitat dels incendis forestals ocasionada per la ruptura de l'equilibri dels ecosistemes.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Sant Boi

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix