Arrenca una campanya perquè la gent gran mostrin com canvia el clima

Imprimeix

Un estudi amb objectius divulgatius que fa l’Ajuntament de Viladecans amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona

L'Ajuntament de Viladecans, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, inicia una campanya per demanar testimonis de gent gran o familiars que vulguin expressar els seus records, per il·lustrar un treball divulgatiu que vol investigar les diferències de temperatures o fenòmens meteorològics entre l'actualitat i el passat, que demostren el canvi climàtic. La investigació se centra en el clima que va haver entre els anys 1940 i 1965, aproximadament. El resultat de la investigació es recollirà en un vídeo, una exposició i un programa formatiu, per divulgar els resultats a les escoles de la ciutat.

El clima està canviant, any rere any, a una velocitat major segons ens diuen els científics, basant-se sobretot en l'anàlisi de les dades registrades pels termòmetres i pluviòmetres. La memòria climàtica de la gent, però, és també una dada molt important a tenir en compte per comprendre millor la magnitud del canvi climàtic en què estem immersos, complementària a les dades objectives que ens donen alguns instruments meteorològics. Els relats de la gent gran, testimonis d'un clima diferent del que tenim en l'actualitat, són d'un gran valor científic i humà. Aquests testimonis del clima poden aportar, amb els seus records i vivències personals, com era el clima dels anys 1940-1965 des d'una perspectiva diferent de la que ens donen els instruments científics; són vivències úniques, personals, que aporten riquesa.

L'Ajuntament cerca persones de Viladecans que recordin com era durant els anys 1940-1965 el temps a Viladecans, que ens expliquin anècdotes i vivències relacionades amb el clima d'aquest període. Els tècnics municipals volen recollir el seu testimoni, perquè la memòria climàtica d'aquestes persones no caigui en l'oblit, que la pugui conèixer la gent més jove de Viladecans i, alhora, contribueixi a millorar el coneixement i les implicacions socials i ambientals que el canvi de clima porta associat i que d'altra manera no les podríem conèixer. Es busca, en concret, el record del clima de nens i nenes pels volts dels anys 1940-1965. Aquests records poden ser propis o a partir dels comentaris que deien els seus pares i avis respecte al temps, o que recordin anècdotes i episodis meteorològics i climàtics d'aquest període.També es valoraran aportacions gràfiques, com el Viladecans nevat, que adjuntem amb la nota.

Redacció / Foto: Aj. Viladecans