L’AMB comença el llaurat de les 41 platges metropolitanes

Imprimeix

El ja tradicional manteniment de la sorra guanya en complexitat a causa de l'augment de tempestes, durant tot l'any, que desafien la integritat de les platges

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)  ha iniciat aquest dilluns, 20 de març, a Castelldefels, els treballs de neteja de les platges metropolitanes, que finalitzaran el 5 d'abril a les platges de Barcelona.

El llaurat de platges és l'operació que marca el tret de sortida de la temporada. El treball es realitza amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i voltegen la sorra fins a 50 cm de profunditat, per facilitar que s'airegi i que els raigs del sol hi penetrin per potenciar-ne al màxim la seva acció desinfectant; s'assoleix així un grau òptim de salubritat de les platges de cara a l'inici de la temporada.

Uns dies després del llaurat, els tractors realitzen el garbellat  per regularitzar la sorra i deixar-la a punt per a la temporada de bany. A partir d'aquest moment i fins al mes de novembre (tardor/hivern) es continuaran passant diàriament les màquines garbelladores per totes les platges metropolitanes.

llaurat castefa 2

Noves exigències

Des de fa uns anys, i a causa de les variacions climàtiques, els temporals marítims d'hivern han augmentat, tant en freqüència com en intensitat. Aquest fet demostra que la platja és un espai viu, amb les seves pròpies dinàmiques, i que el manteniment que cal per a preservar-les també ha d'evolucionar. Per aquest motiu, actualment és necessari, en molts casos, no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir els elements fixos que queden malmesos, com ara les passeres. Durant aquest hivern, diversos episodis de temporal han fet necessari substituir unes 150 passeres, el que suposa uns 500 metres lineals d'aquest equipament, així com algunes dutxes. Aquestes feines extraordinàries han tingut un cost de 200.000 euros.

L'AMB s'encarrega del manteniment de les 41 platges metropolitanes, que registren més de 10,5 milions d'usuaris l'any i ocupen una superfície de sorra de 2 milions de metres quadrats.

El llaurat i garbellat de la sorra també permet deixar-la en perfectes condicions per a començar a col·locar-hi els diferents elements de mobiliari amb què l'AMB equipa les platges cada any, entre altres, els 10 km de passeres d'accés o els mòduls de lavabo, primers auxilis, policia, magatzems i bar.

Per municipis, les dates de llaurat de les platges són les següents:

- Castelldefels: 20, 21 i 22 de març

- Gavà: 23 i 24 de març

- Viladecans: 27 de març

- El Prat de Llobregat: 28 de març

- Montgat: 29 de març

- Badalona: 30 de març

- Sant Adrià de Besòs: 31 de març

- Barcelona: 3, 4 i 5  i 16 d'abril

 

I les dates de garbellat (realitzades per l’ajuntament):

- Castelldefels: 20, 21 , 22, 23, 24, i 25 de març

- Gavà: 23, 24, 27 i 28 de març

- Viladecans: 27 i 30 de març

- El Prat de Llobregat: 28 i 31 de març

- Montgat: 29 de març i 1 d'abril

- Badalona: 30 de març i 3 d'abril

- Sant Adrià de Besòs: 31 de març i 3 d'abril

 

Redacció / Fotos: AMB