Reclamen que AENA elimini les plataformes d’espera per a taxis i autobusos

Imprimeix

ERC ha registrat una iniciativa al Senat i presenta una moció al Ple municipal de Viladecans on demana a l’operador aeroportuari la restauració de la zona protegida situada a l’Espai Natural del Remolar que va ser asfaltada arran de l’entrada en funcionament de la Terminal 1

ERC de Viladecans ha exigit a l’operador aeroportuari AENA, controlat pel Ministeri de Foment, que elimini les plataformes d’espera per a taxis i autobusos construïdes en el període 2008-2009 a les proximitats de l’Aeroport del Prat, dins del terme municipal de Viladecans, per donar servei a la nova Terminal 1 de l’Aeroport del Prat. Els aparcaments ocupen uns terrenys que exerceixen de connector biològic entre els espais naturals del Remolar-Filipines i els Reguerons i formen part de 4,5 hectàrees que el 2006 van ser declarades zona d’especial protecció d’aus (ZEPA) per part de la Unió Europea.

parquings vistaaeria

Les plataformes estan tancades i abandonades des de finals de l’any passat arran de les denúncies que l’entitat ecologista DEPANA va interposar davant la Fiscalia i les institucions europees. Segons els republicans, AENA va habilitar aquests aparcaments a corre-cuita sense els perceptius estudis d’impacte ambiental, sense permetre la presentació d’al·legacions durant un període d’exposició pública ni comunicar el projecte a la Comissió Europea tal com estableix la normativa comunitària en els àmbits ZEPA. Tampoc el bar-cafeteria comptava amb llicència d’activitat.

parquing autobusos

Compromís davant la Unió Europea

Cal recordar que AENA s’havia compromès davant la Unió Europea a protegir aquests espais naturals com a contraprestació al permís d’ampliació de l’Aeroport del Prat que va significar una forta petjada sobre al litoral del Delta del Llobregat.

La regidora d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans, Myriam Moysset, ha explicat que “la instal·lació incloïa una cantina i un altre edifici de serveis que ja han estat objecte del pillatge. Després del tancament de les plataformes d’espera la zona ha quedat tancada, inaccessible i sense cap tipus d'activitat. Això comporta una imatge inhòspita i deplorable de l’entorn”. A més, ha afegit que “es tracta del punt d’accés principal per als visitants de l’espai natural del Remolar, un dels atractius paisatgístics i mediambientals més interessants del Delta del Llobregat”. “Si del que es tractava era de reparar i recuperar la zona, res ha canviat, ja que totes les barreres artificials, les superfícies de formigó, l'asfaltat, les tanques i les cobertes segueixen al seu lloc i suposen un impediment flagrant per al sistema de connectors naturals”, ha puntualitzat.

Iniciativa al Senat i moció al Ple

En aquest sentit, els republicans van registrar la setmana passada una iniciativa a través del grup parlamentari a Madrid que serà debatuda a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat. També presenten una moció al Ple municipal de febrer a Viladecans on reclamen a AENA intervenir amb celeritat i destinar el pressupost necessari per eliminar els rastres d’aquests antics aparcaments.

antiga cantina

ERC planteja iniciar una negociació entre AENA, l’Ajuntament de Viladecans, la Generalitat, el Consorci del Delta del Llobregat i entitats ecologistes per sondejar la possibilitat de mantenir dempeus l’edifici de l’antiga cantina, que es podria reconvertir en un espai de benvinguda i informació als visitants de l’espai natural del Remolar. Aquest punt podria acollir una exposició permanent sobre els principals atractius mediambientals de l’entorn i serveis de lloguer de binocles, guies d’interpretació i bicicletes, entre d’altres. Final del formulario

Redacció / Fotos: Arxiu