Depana carrega contra el segon Pla Delta del Llobregat

Imprimeix

Els ecologistes recorden que la zona "és més que un solar on seguir especulant" i que obeeix a criteris purament econòmics realitzats a esquenes del territori

En les darreres setmanes ha transcendit la proposta de l’Ajuntament de Barcelona de fer un nou pla urbanístic que afectaria altres municipis del Delta del Llobregat. Una proposta que, segons Depana –Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural-, es fa “d'esquenes al territori, i amb una visió purament economicista i desenvolupista, que ja ha causat estralls en el passat.”

Així, l’entitat ecologista ha escrit una carta oberta adreçada a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que, segons Depana, vol ésser la veu d'un territori que no aguanta més.Els ecologistes lamenten que parlar d’un nou pla “és obrir ferides obertes mai cicatritzades” quan el territori encara no s’ha recuperat de l’impacte que va suposar el Pla Delta de 1994. Aquí, Depana recorda que el Delta del Llobregat “és més que un solar” on seguir especulant, ja que es tracta de la tercera zona humida més important de Catalunya i del rebost de Barcelona. Un territori que, segons els ecologistes, el que necessita “és una visió global” que contempli la creació d’un Parc Natural com el que es va fer a Collserola, amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona.

El nou Pla Delta del Llobregat preveu una inversió de 1.500 milions d’euros aportats a parts iguals pel sector públic i privat que inclouria, entre altres projectes, l’ampliació de Mercabarna, la nova estació intermodal al Port, una plataforma de sòl industrial per a pimes centrada en l’economia social, el pas a peu per la muntanya de Montjuïc o els corredors verds que connectin la ciutat amb el riu.

delta llobregat

Depana apunta que les actuals infraestructures del Delta del Llobregat, la zona amb més densitat de l’estat espanyol, estan sobredimensionades, moltes són deficitàries i el seu desenvolupament va ser caòtic. És per això que creuen que “no calen més cicles especulatius d’obra pública i corrupció. Igual que no calen més habitatges en una ciutat amb milers d’ells buits”. Amb tot, en cas que s’hi faci alguna actuació, alerten que hauria de tenir en compte el valor i les singularitats d’aquest territori únic, els actors que treballen per la seva defensa i la legislació ambiental.

Per últim, recorden en l’escrit que el pla afecta altres municipis quan Barcelona i Catalunya encara estan en deute amb el Delta del Llobregat i els municipis que el componen pel “gran sacrifici” que va fer aquest territori pel desenvolupament econòmic de la resta.

Redacció / Foto: Arxiu