Estat d'alerta a la costa per risc de forts vents i mar brava

Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a la prevenció durant aquest cap de setmana

Protecció Civil de la Generalitat ha fet una crida a la prevenció i ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT pel temporal marítim amb fort onatge i l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquest cap de setmana i que afectaran en ambdós casos el litoral central.

La mala mar que està afectant avui la meitat sud del litoral català i demà s’estendrà i s’intensificarà a tota la costa, coincideix amb vents de gregal i llevant, motiu pel qual afectarà directament platges, espigons, esculleres i passejos marítims que poden quedar inundats. Es demana a la ciutadania que eviti aquestes zones, ja que un cop de mar pot arrossegar algú mar endins i evitar que pugui arribar de nou a la costa. Als extrems del país l’onatge serà menys intens. La nit i matinada de dissabte a diumenge és quan l’episodi serà més intens, amb onades que poden superar els 4 metres a qualsevol punt de la costa, per mantenir-se així al llarg de tot diumenge.

Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, respecteu aquesta restricció i no us poseu en perill.

Fort vent

A partir de la propera matinada es podran superar els 90 km/h a les comarques costaneres del litoral i prelitoral central. L’episodi de llevantada s’intensificarà a partir de demà al matí i es pot estendre a l’interior de la Catalunya Central.

Quant al vent, Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.

Redacció / Foto: Aj. Castelldefels