Les entitats veïnals denuncien l’abandonament de la Bòbila de Sales

L’Ajuntament de Viladecans anuncia que es faran dues actuacions a la zona degradada amb una inversió de 150.000 euros

L'AV Parc de la Torre Roja i la Federació d'Associacions Veïnals de Viladecans tornen a la càrrega després que fa sis mesos interposessin una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient per un presumpte delicte contra la salut pública i contra el medi ambient davant l'abandonament en què es troba el recinte de la Bòbila de Sales. I ara ho fan tant per l'immobilisme de la Fiscalia com també per part de l'Ajuntament de Viladecans, segons expliquen en un comunicat.

Les entitats veïnals consideren que “no han mogut fitxa malgrat que són coneixedores del deplorable estat actual del recinte, habitat amb persones que no hi viuen dignament, envoltades escombraries i residus tòxics”. A més, alerten del perill que comporta aquesta situació de deixadesa que pot derivar a incendis incontrolats, com el que succeir el 2015 en el qual es van cremar uralites de les teulades, amb la consegüent combustió i escampament de pols d'asbest, un material altament danyí per la salut humana.

bobila 06 reduida

D’altra banda, les entitats veïnals volen recordar que des del 2012 l'administració local s'havia compromès diverses vegades a actuar-hi, donant un primer pas de neteja aquell mateix any.“Però posteriorment no ha desplegat cap actuació més, malgrat compromisos adquirits com el Contracte de Barri del 2014, o del Ple Municipal del 10 de novembre del 2015, on l'equip de Govern va comprometre's a actuar-hi i, per la qual cosa, l'Àrea de Planificació Territorial d'Urbanisme va redactar un Pla d'Actuació on es conservava la xemeneia de La Bòbila com a Patrimoni Local, desballestant la resta amb una data límit que era el gener del 2016.”

“Un any després no s'ha fet res en el camí de dignificar aquest recinte”, segons les entitats veïnals, que ocupa com tres camps de futbol i que està situat al costat del Parc de la Torre Roja, entre el barri del mateix nom i el cementeri i la central elèctrica; al peu de la muntanya de Sant Ramón. Un espai abandonat des que es va incorporar al Pla urbanístic de Llevant “i en el qual també s'ha mercadejat sense cap control amb la ferralla que hi ha per a revendre-la”, expliquen.

Davant d'aquesta situació, les entitats veïnals han anunciat que s'han posat en contacte amb l'equip d'advocats i advocades del Col·lectiu Ronda per a trencar aquesta paralització que pot desembocar a conseqüències negatives pel veïnat que viu al voltant del recinte.

Resposta de l’Ajuntament

La Premsa del Baix també ha volgut saber l’opinió que es té des de l’Ajuntament de Viladecans sobre aquest polèmic tema que afecta molts ciutadans de Viladecans. A través del seu departament de premsa, la nostra publicació ha pogut parlar amb el primer tinent d’Alcalde de Planificació Territorial, Pressupostos i Ordenances, Pere Gutiérrez. “Entenc la posició dels veïns, però el cas de La Bòbila és problemàtic, ja que els terrenys no són nostres sinó de diversos propietaris. A partir d’aquí hi ha una sèrie de situacions que cal esmentar perquè tothom ho conegui. La primera és la presència de fibrociment (‘uralita’) que cal un tractament específic i un estudi previ que ja l’hem fet. I per altra banda, l’interès de l’Ajuntament és conservar la xemeneia i el forn com a elements per a la memòria històrica. En aquest sentit també hem fet un estudi sobre la seva conservació.”

El regidor ha confirmat a La Premsa del Baix que l’Ajuntament de Viladecans ha requerit als propietaris que fessin les actuacions necessàries per evitar una major degradació del recinte, però “no ha fet res. En canvi, des del consistori es van realitzar dues neteges preventives a l’entorn”. En aquest punt, el primer tinent d’alcalde ha anunciat dues actuacions que es realitzaran aviat. “La primera, la licitació i contractació d’una empresa per a la neteja del fibrociment de l’interior i exterior. I la segona, la decisió d’enderrocar les edificacions del voltant de La Bòbila així com la recollida del fibrociment i la runa”. Aquestes dues actuacions tindran un cost aproximat, segons Gutiérrez, de 150.000 euros i es farà en qualitat d’execució subsidiària. “Després ja reclamarem als propietaris, ja que han de ser ells els responsables de fer aquesta tasca”, afegeix.

José Antonio Andrés, president de l’FAV de Viladecans, es mostra escèptic amb l’anunci de Pere Gutiérrez: “l’any 2015 l’alcalde Carles Ruiz ja es va comprometre a solucionar-ho. A principi del 2016 se’ns va dir que anaven a licitar-ho i per un defecte de forma no es va poder realitzar i, per tant s’havia de tornar a fer-ho. I fa dos mesos ens van tornar a dir que ho farien i encara estem esperant. La nostra voluntat és denunciar-ho per acabar d’una vegada per totes la paralització de les actuacions a la Bòbila de Sales.”

Redacció / Fotos: AV Parc de la Torre Roja

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix