Puidemon reclama que s’agilitzi la construcció del col·lector de salmorres

Imprimeix

L’alcaldessa d’Olesa la qualifica “d’urgent” i dona de plaç fins al març a l’ACA perquè doni una resposta a les reivindicacions dels municipis afectats

Pilar Puidemon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat, juntament amb el regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, es va reunir amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, per reclamar una concreció de les dates de materialització del projecte del nou col·lector.

Data de caducitat

Segons l’alcaldessa, en la reunió (a la qual també hi ha assistit el president del consell comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà) l’Ajuntament d’Olesa ha donat de termini fins a finals de març per rebre una resposta concreta de l’ACA a les reiterades peticions dels ajuntaments afectats pel col·lector. Si no és així, Pilar Puimedon és partidària que els ajuntaments sumin esforços per emprendre accions més contundents per defensar els interessos dels seus municipis.

Segons l’Ajuntament d’Olesa l’actual col·lector, que està obsolet i pateix fuites sovint, no pot aguantar fins al 2020, data en la qual es va anunciar en el seu dia que estaria en funcionament la nova canalització, que tindrà un cost d’uns cent milions d’euros. Els ajuntaments reclamen que el nou col·lector estigui enllestit abans d’aquesta data, i en tot cas, que es prioritzi el tram Monistrol-Abrera.

Poblemes mediambientals

Les afectacions d’aquests fuites són diverses, però especialment preocupa als alcaldes l’elevat impacte que genera sobre l’aqüífer de la Cubeta d’Abrera i el bosc de ribers de l’espai de la Xarxa Natural 2000 “Montserrat-roques Blanques-riu Llobregat”, danys que, afirmen, són permanents en el temps. Alhora, les fuites impliquen una inseguretat dels municipis “per la possible afectació als pous de captació d’aigua potable.”

El nou col·lector transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat. També tindrà una capacitat de transport de 317 litres/segon, més del doble que l’actual conducció. De fet, la nova conducció té el doble objectiu tant de substituir l’actual col·lector com d’ampliar-ne la capacitat de transport. Des de l’ACA es va quantificar en el seu moment l’obra en prop de cent milions d’euros, amb vistes que estigués en funcionament el 2020. Els Ajuntaments reclamen que sigui abans d’aquesta data.

Redacció / Foto: Aj. Olesa de Montserrat