Castelldefels aprova un nou mapa acústic per regular els sorolls

Una ordenança permetrà compatibilitzar descans veïnal i activitat econòmica

El Ple municipal de Castelldefels va aprovar el passat 22 de desembre el Mapa de Capacitat Acústica de Castelldefels juntament amb una ordenança que regularà l'emissió del soroll i les vibracions en el municipi baixllobregatí. "L'objectiu és reduir la contaminació acústica per millorar la qualitat de vida i evitar l'impacte del soroll en la salut", explica el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Ramon Morera. Segons el regidor, es tracta d'una nova eina que permetrà “conjugar la qualitat de vida dels veïns amb l'activitat econòmica, que, a diferència d'altres ciutats, es desenvolupa en la mateixa trama urbana”. Van aprovar la moció l'equip de govern (Movem, PSC, ERC i CSPOT) i el grup municipal de CiU. Al contrari, van votar en contra el PP, i es va abstenir Ciutadans.

Zonificació

Aquest mapa de capacitat acústica estableix la zonificació acústica de Castelldefels i els valors límit de recepció de soroll a cada zona d'acord amb l'ús del sòl i la interrelació entre els habitatges i les activitats econòmiques i de transport que s'hi desenvolupen. El nou instrument es va aprovar acompanyat de l'Ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions de Castelldefels.

getimatge 1

El document defineix la gran majoria del territori urbà de Castelldefels com a zona A4, es a dir, com a zona amb predomini del sòl d'ús residencial (que no exclusivitat) i per tant amb un alt grau de restricció de sorolls per tal de vetllar pel descans veïnal. D'altra banda, algunes zones concretes amb més trànsit i activitat econòmica diària estan tipificades com a B1, on coexisteixen sòl d'ús residencial amb activitats i/o infraestructures de transport existents. Aquestes zones, una mica menys restrictives,  són per exemple els voltants de l'autopista i l'autovia, la via del tren i l'avinguda Constitució, el centre urbà entre Doctor Ferran i Manuel Girona, gran part del carrer Otero Pedrayo, gran part del segon tram del passeig Marítim, i els voltants de la plaça de les Palmeres.

Així, per a la recepció de sorolls procedents d'activitats o veïns de fora de l'edifici on està l'habitatge, els límits són:

  • A4: 55 dB (A) dia i vespre, 45 dB (A) nit
  • B1: 60 dB (A) dia i vespre, 50 dB (A) nit

Quan el soroll procedeix del mateix edifici en què es troba l'habitatge, els límits són els mateixos per a totes les zones. Aquest valors estan establerts en l'ordenança que també es va aprovar el passat 22 de desembre, tot i que són els mateixos que estableix la llei catalana.

L'elaboració del mapa de capacitat acústica neix, d'una banda, de la voluntat de l'equip de Govern per millorar la convivència al municipi i donar solució, pel que fa als nivells de soroll permesos, als interessos de vegades contraposats entre el veïnat, amb dret al descans, i el sector hostaler, principal motor econòmic de la ciutat. "És complex compatibilitzar els interessos de tothom", exposa Morera.

Sentència judicial

D'altra banda, l'elaboració del mapa i la nova ordenança està motivada per una sentència judicial favorable a l'Associació de Veïns del Baixador en el contenciós que van interposar el 16 de setembre de 2014 pel soroll provocat per les guinguetes de la platja. L'elaboració del mapa de capacitat acústica s'inscriu, a més, en el model de platja que comparteix el govern actual. Aquest model, “neix de la voluntat de buscar l'equilibri entre l'activitat econòmica que es genera a la platja, al voltant dels restaurants i establiments d'oci, i el necessari descans dels veïns residents a aquesta zona de Castelldefels”, ha indicat l'alcaldessa Candela López.

Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
166

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix