L'ACA aportarà aigua regenerada al tram final del Llobregat el 2017

Imprimeix

L’objectiu de l’Agència Catalana de l’Aigua és incrementar el seu cabal i recarregar l'aqüífer

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anunciat avui la previsió per a principis de 2017 de començar a produir aigua regenerada des de l’Estació d’Aigua Regenerada (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat, amb l’objectiu d’incrementar el cabal del tram final del riu Llobregat. Aquesta mesura comportarà, per una banda, disposar de més recurs en el riu per a ser potabilitzat posteriorment, i per l’altra, contribuir a la recàrrega de l’aqüífer del delta i la Vall Baixa del Llobregat.

Reserva estratègica

Cal tenir en compte que aquest aqüífer és una reserva estratègica de l’àrea metropolitana de Barcelona que acostuma a aportar, anualment, uns 50 hm3 d’aigua. Amb l’aportació addicional d’aigua regenerada (2,3 m3/s) es pot incrementar la disponibilitat de recurs quan els embassaments de les conques internes estan al 52% de la seva capacitat.

Aquesta mesura s’ha anunciat avui en una taula rodona sobre Reutilització potable i no potable al saló Iwater de Barcelona, on han participat el director de l’Àrea d’Abastament d’Aigua de l’ACA, Jordi Molist, el cap d’Abastament i Reutilització del Consorci de la Costa Brava, Lluís Sala, el subdirector de Gestió Ambiental del Canal d’Isabel II, Gregorio Arias, i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, amb la moderació del professor emèrit de la UPC, Rafael Mujeriego.

Entrada progressiva de nou recurs

Jordi Molist ha analitzat la situació actual dels recursos hídrics a les conques internes catalanes, on actualment es disposa d’un 52% de reserves. Això provoca que l’Agència Catalana de l’Aigua estigui treballant des de fa mesos en l’adopció de mesures destinades a optimitzar els recursos naturals existents. Per una banda, l’ACA ha incrementat la captació d’aigua dels embassaments del Llobregat en detriment dels del Ter, a causa del seu major volum de reserves, també està produint més aigua dessalinitzada (planta del Llobregat està al 30% quan habitualment funciona al 10%), està revisant l’estat de diversos pous recuperats durant la sequera i també està abordant amb les empreses subministradores la necessitat d’optimitzar els consums.

En aquest context, l’aportació d’aigua regenerada en el tram final del Llobregat és vital per incrementar la disponibilitat d’aigua i perllongar en el temps la garantia de totes les demandes. Catalunya ja és un exemple en l’ús d’aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona, mitjançant el terciari de la depuradora de Vila-seca. Durant el 2015, aquesta planta ha produït 3,5 hm3, 3 vegades més que fa 2 anys i permetent l’alliberament d’aigua potable procedent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) per a usos domèstics.    

Redacció / Foto: Arxiu