Santa Coloma de Cervelló augmenta de la superfície destinada a conreu

Imprimeix

La revisió del Pla especial de protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat incrementa la superfície protegida en el municipi baixllobregatí.

L’aprovació definitiva de la Revisió del Pla especial de protecció i millora del Parc Agrari del Baix Llobregat ha permès que 36 hectàrees de terrenys situats en zona de secà a Santa Coloma de Cervelló hagin estat incloses en la superfície protegida destinada a conreu del Parc Agrari. Això vol dir que aquests espais protegits passen a ser considerats sòl d’interès natural i agrari, i queden catalogats com a no urbanitzables.

Al·legació del consistori

L’objecte de la proposta de modificació del Pla és la preservació, consolidació, dinamització, foment i millora del Parc Agrari, i un dels objectius genèrics és “ajustar la delimitació de l’àmbit funcional del Parc Agrari als canvis sobrevinguts, mantenint la superfície actual de sòl qualificat d’agrícola”, segons s’explica des de l’Ajuntament. És per això que en aquesta revisió, i a partir d’una al·legació realitzada pel consistori, s’ha ampliat l’àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat, que ara incorpora 35,97 hectàrees de terrenys agrícoles de secà del terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, situats a la riera de Can Julià.

L’Ajuntament va demanar aquesta ampliació de l’àmbit del Parc tant pel valor agrícola d’aquests terrenys de secà, des d’un punt de vista de recuperació de l’activitat econòmica, com pel seu valor a nivell de connectivitat entre la muntanya i el pla, i també com una forma de protegir el nostre entorn de la pressió urbanística.

Protecció del paisatge

Aquest canvi va en la línia de protecció del paisatge i del mosaic agroforestal que ja es contemplava al Programa d’accions del Pla Director de les Muntanyes del Baix 2009-2018, garantint la permanència de les àrees d’elevat valor agrari i afavorint el manteniment i la fixació de l’activitat agrícola al territori.

A més, tenint en compte que per garantir la conservació de la biodiversitat és bàsic preservar no només els espais més valuosos des del punt de vista natural, sinó també garantir els principals fluxos ecològics, i veient que al Pla Territorial Metropolità s’identifica la riera de Can Julià com a eix de connexió, l’ampliació de l’àmbit del Parc Agrari millora també aquesta connectivitat en dotar d’una figura més de protecció a l'entorn de la riera.

Redacció / Foto: Aj. Santa Coloma de Cervelló