Castellví elimina l’ús del glifosat i altres herbicides al municipi

La moció aprovada en el Ple insta també al consistori a adreçar-se als ajuntaments de la rodalia sol·licitant-los que prenguin mesures en la mateixa línia

El ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes va aprovar una moció on s’aposta per eliminar l’ús del glifosat i d’altres herbicides “igualment tòxics” al municipi, i de contribuir a aquest objectiu a través de campanyes de conscienciació i difusió adreçades a la ciutadania. L’Ajuntament de Castellví, per la seva part, ja fa temps que va apostar per altres mètodes i fórmules més ecològics en el tractament de les herbes a la via pública, de manera que els dos primers compromisos expressats en la moció –els que s’adrecen a l’actuació municipal- ja s’estan complint actualment.

Iniciativa de Fem Poble-AM

La moció sobre l’ús del glifosat i altres herbicides al terme municipal de Castellví de Rosanes va ser presentada a iniciativa del grup municipal Fem Poble-AM. El seu portaveu, Joan Carles Ventura, va llegir en la sessió l’exposició de motius que els van dur a presentar aquest text. Entre altres raons, es va manifestar que “diferents estudis demostren que el glifosat i altres herbicides utilitzats tenen efectes perjudicials sobre la salut i el medi ambient”. El glifosat, segons que es va explicar, és un “herbicida total no selectiu que s’usa per matar males herbes i arbustos, s’infiltra al sòl, és molt soluble en l’aigua, i persistent al medi, contamina els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics i per al bestiar” i a més a més l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha qualificat com a “probablement cancerigen per als humans”. En la moció es fa esment també a la mort d’abelles arreu del món per l’ús d’herbicides i a la prevalença del “principi de prudència” en relació a l’ús d’aquests productes.

Sol·licituds i campanyes

La moció insta també l’Ajuntament de Castellví de Rosanes a adreçar-se als ajuntaments de la rodalia sol·licitant-los que prenguin mesures en la mateixa línia. Des del consistori castellvinenc també es faran campanyes de difusió i conscienciació adreçades als propietaris de jardins i horts privats, als professionals de l’agricultura i la jardinera, als propietaris forestals i a les associacions d’agricultors per informar-los sobre aquest tipus de productes i mirar d’evitar-ne l’ús al terme municipal.

En aquest sentit, el regidor Carles Pitart, del grup municipal de CiU, va manifestar “que estem al 150% d’acord amb aquesta mesura” i que l’Ajuntament “farà campanyes de difusió” per evitar l’ús del glifosat al terme de Castellví, però va lamentar que el consistori “no té la possibilitat de limitar l’ús a privats” ja que “no té competència per prohibir-lo a cap persona del municipi” mentre aquest producte estigui legalment autoritzat.

Durant la sessió, tant la portaveu de Junts per Castellví-CP, Victoria Castellanos, com el regidor no adscrit Pep Massana es van mostrar també a favor de les mesures incloses a la moció.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
236

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix