El Consorci del Parc Natural de Collserola no vol la MAT ni els militars

Imprimeix

L'òrgan gestor expressa un rebuig frontal a la construcció d'aquesta infraestructura elèctrica, tal com ja han fet l'AMB i diversos ajuntaments metropolitans.

Aquesta setmana s’ha celebrat l'Assemblea del Consorci del Parc Natural de Collserola, del qual l'AMB en forma part. Durant la sessió es va aprovar per unanimitat el pressupost d'enguany per al Consorci, que ronda els 5,5 milions d'euros, dels quals l'AMB aporta 2.493.670 €. L'Assemblea també va servir per aprovar, per unanimitat i a proposta de la presidenta de l'AMB, Ada Colau, una resolució de rebuig al pas a la línia de molt alta tensió (MAT), una qüestió ja debatuda mesos enrere pel Consell Metropolità, que va reclamar formalment al Govern Central una modificació del traçat.

Construcció de diverses línies i subestacions

Red Eléctrica Española (REE) preveu la construcció de diverses línies MAT de 400.000 volts de tensió des de l'estiu del 2007, en què la ciutat de Barcelona va sofrir diversos episodis de talls de corrent elèctric, amb una àmplia afectació ciutadana. En el seu moment, aquesta mesura ja va ser qüestionada per diversos experts.

A banda de la construcció de subestacions elèctriques en diferents municipis metropolitans, malgrat l'oposició dels mateixos ajuntaments i de la ciutadania pels riscos ambientals i de seguretat que això suposa, al Parc Natural de Collserola s'hi contemplen diverses actuacions d'aquestes característiques, com una nova subestació 400/220 kV (Desvern), la connexió a l'alçada de Sant Feliu de Llobregat amb la línia de Begues-Rubí mitjançant una entrada i sortida que implica un nou tram de línia aèria de doble circuit, i la construcció d'una nova línia aèria per unir les subestacions de Sant Just Desvern i Sana Coloma de Gramenet, creuant tot l'àmbit del parc.

L'entorn de Collserola és particularment sensible a aquest tipus d'actuacions, de manera que qualsevol proposta en aquest sentit no hauria d'obviar que ja s'hi ubica un passadís energètic i que no es pot sotmetre el Parc a una nova ferida longitudinal. A més, l'alt voltatge de la línia requeriria un passadís de seguretat de més amplada  que, si no s'utilitza el passadís existent, "trinxaria" literalment el Parc.

L'any 2009, l'Ajuntament de Barcelona va proposar a REE aprofitar la perforació d'un túnel que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) estava construint per unir els dipòsits de Trinitat i de la Fontsanta per fer passar la connexió elèctrica de manera soterrada pel mateix túnel. En aquella ocasió, el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo va desestimar assumir el sobrecost associat a la modificació del túnel i el pas de la tecnologia aèria a la soterrada.

Rebuig a les activitats militars

El consorci també va aprovar una resolució de rebuig a les activitats militars dins de l'àmbit del Parc. Donat el caràcter de Collserola com a espai d'oci, lleure i activitat física per a molts ciutadans, i la presència de 13 centres educatius en el seu entorn, aquesta resolució demana el cessament d'activitats de l'exèrcit, atès que aquestes pràctiques militars no han de ser una escena habitual al Parc, que té unes finalitats diferents, com són la preservació de la biodiversitat de l'entorn, l'educació en els valors de respecte a la natura, l'ús social i l'afavoriment de la preservació del gran pulmó verd de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Redacció / Foto: Arxiu