ERC-Viladecans denuncia la tala d’arbres protegits a l’entorn de Cal Menut

L'Ajuntament de Viladecans ja va iniciar un expedient a principis d'aquest mes un requeriment de disciplina urbanística-, dirigit tant a l'empresa promotora com a l'empresa constructora.

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha denunciat la tala indiscriminada d’arbres a l’entorn de la masia de Cal Menut en uns terrenys declarats arbreda d’interès local el 2002 pel Ple municipal. Les obres de rehabilitació d’aquesta masia històrica propietat de Promociones San Ramon SL i vinculada a l’empresari Paz Dorado- han provocat l’obertura d’un camí que permet l’accés a camions i excavadores des de la riera de Sant Climent amb la conseqüent rompuda forestal.

Segons els republicans, l’acció ha comportat la desaparició d’una bona part de la comunitat d’alzines, roures i lledoners que hi ha per sota de la masia també coneguda com a Can Sala i declarada el mateix 2002 bé Cultural d’Interès Local. El reconeixement garantia una especial protecció a aquesta emblemàtica casa de pagès, que es remunta al segle XIII, i també als terrenys més propers com un centenar d’ametllers centenaris únics en la seva espècie o l’arbrat que es troba al voltant.

Arbreda d’interès local el 2012 

Els republicans recorden que l’Ajuntament de Viladecans va aprovar en sessió plenària el 28 de novembre de 2002 declarar el bosc de l’entorn de Cal Menut “arbreda d’interès local”, d’acord amb un informe del mateix any redactat pels serveis tècnics de l’Àrea de Medi Ambient i Espai Públic.

La portaveu d’ERC al consistori, Bàrbara Lligadas, ha preguntat a l’equip de govern (PSC+ICV) en quines condicions s’ha atorgat la llicència per l’obertura del camí a la masia de Cal Menut per portar a termes les obres de rehabilitació, així com quines mesures s’han pres per protegir la comunitat d’alzines, roures i lledoners.

Per Lligadas “tornem a reviure els fets de 2015. Si l’any passat vam haver de lamentar l’ensorrament de la llar de foc i d’un forn de pa d’interès patrimonial, aquest 2016 hem vist com l’empresa propietària ha trinxat bona part de l’arbreda d’interès local per permetre el trànsit de camions i excavadores”. “Tot plegat”, ha afegit la regidora  republicana,  “davant la impassibilitat, la desídia i la permissibilitat del nostre Ajuntament que s’ha desentès una vegada més de la seva obligació de salvaguardar el patrimoni històric i natural de la ciutat”. “De què serveix que ICV promogui plantades d’arbres a la muntanya de Sant Ramón si després, per la porta del darrere, permet que empreses constructores i immobiliàries s’emportin per davant arbres declarats bé d’interès local?”, s’ha preguntat Lligadas. 

Resposta municipal

L'Ajuntament de Viladecans va iniciar un expedient a principis d'aquest mes -un requeriment de disciplina urbanística-, dirigit tant a l'empresa promotora com a l'empresa constructora, requerint mesures correctores a l'acondicionament del camí d'accés a Can Sala, també anomenat Cal Menut. L'Ajuntament creu que s'ha ampliat de manera incorrecta i modificada la seva rasant amb l'aparició de talussos excessius.

Aquest camí -que ja existia i transcorre en la seva totalitat per terrenys privats- ha estat ampliat i l'empresa constructora de les obres de Cal Menut ha fet unes obres de canvi de rasant mitjançant l'aportació i compactació de terres. El camí travessa la comunitat d'alzines, roures de Can Sala-Cal Menut, declarada arbreda d'interès local per acord del 28 de novembre del 2002 del Ple de l'Ajuntament de Viladecans.

Tot i que l'Ajuntament considera que s'ha ampliat de manera incorrecta, no es pot dir que la seva execució ha comportat la desaparició d'una bona part d'alzines, roures i lledoners, ni la tala indiscriminada d'arbres. Un dels arbres declarats d'interès local l'any 1989, el lledoner de la masia Can Sala-Cal Menut, va ser abatut per la ventada de l'any 2009 que va afectar notablement aquest àmbit.

L'execució de l'adequació del camí està motivada per la necessitat d'entrar a l'obra per un accés alternatiu a l'habitual, atès que la dimensió de la porta principal del recinte (portal de pedra) no té l'amplada i alçada suficient per al pas dels vehicles i maquinària necessaris per a l'obra. Per això, amb l'objectiu de no malmetre l'esmentat portal, és admissible habilitar l'accés al recinte per la part posterior, on hi ha una porta i un camí que comunica amb el camí principal.

Redacció / Foto: ERC-Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix