Nou episodi de vessament de salmorres al riu Llobregat

Imprimeix

El trencament del col·lector, pel seu mal manteniment, ha provocat la fuita en el terme municipal d’Esparreguera.

L'Agència Catalana de l’Aigua ACA) ha informat l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat d'un trencament del col·lector aquesta matinada a l'alçada de Càtex-Moli. Finalment, l'avaria es va detectar a la riera de Magarola, al terme municipal d'Esparreguera. L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha lamentat aquest nou episodi conseqüència del mal manteniment i evidencia la necessitat de posar en marxa el projecte del nou col·lector.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha comunicat aquest migdia a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat que havia detectat un trencament al col·lector de salmorres que vessava les aigües residuals salines al riu Llobregat. Segons l’ACA, l’incident s’havia produït a les quatre de la matinada i s’ubicava, en un primer moment, a la zona de Càtex-Molí.

Treballadors dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament s’han desplaçat immediatament al lloc dels fets on han trobat a personal de l’ACA intentant localitzar el punt de trencament del col·lector de salmorres. Finalment, l’ACA ha informat l’Ajuntament d’Olesa que el col·lector s’havia trencat a la zona de la riera de Magarola, al terme municipal d’Esparreguera, i que per tant, es començaria a la seva reparació.

En aquest cas, el trencament del col·lector ha provocat que les salmorres hagin arribat al riu Llobregat. El vessament s’ha produït a diversos quilòmetres al sud de la zona de captació d’aigua per part de la Comunitat Minera Olesana i, per tant, no afectaria la qualitat de l’aigua de boca dels olesans i olesanes.

Busquen una solució

Des de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat es lamenta aquest nou episodi de fuita de salmorres a la zona. Tant Olesa com altres municipis de la zona han reclamat en múltiples ocasions a l’ACA la necessitat de la construcció d’un nou col·lector de salmorres i el manteniment mínim adequat del que hi ha ara. L’Ajuntament també lamenta que sempre que es reclama a l’ACA actuacions urgents, sempre contesten que hi ha un projecte en cartera per fer un nou col·lector però del qual encara no s’ha projectat res.

El col·lector de salmorres canalitza i transporta fins al mar les aigües salubres dels runams de les mines de potassa del Bages. El projecte del nou col·lector aniria des de l'inici de les mines fins a Abrera. Des de l'ACA es parlava que el nou col·lector suposava una inversió de més de 100 milions d'euros i que s'hauria de posar en funcionament el 2020. 

Redacció / Fotos: Arxiu