Unió de Pagesos exigeix a l’empresa Burés que deixi de contaminar

Imprimeix

El sindicat agrari denuncia la "deixadesa" de l’empresa de Sant Boi de Llobregat a l'hora de tractar els residus que resulten de l'activitat de compostatge que realitza i que afecten els terrenys agrícoles veïns.

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) denuncia que l'empresa Burés, ubicada a Sant Boi de Llobregat i especialitzada en la producció de substrats i terres vegetals pel sector de la jardineria i el paisatgisme, contamina els terrenys agrícoles del seu voltant, inclosos al Parc Agrari del Baix Llobregat, a causa de la mala gestió dels residus que resulten de l'activitat de compostatge que realitza.

Demanen mesures correctores

Segons l’ACN, el sindicat reclama a l'empresa que prengui mesures correctores per evitar que quan fa vent, la torba i altres substrats que té emmagatzemats a l'aire lliure contaminin els cultius més pròxims. Aquesta "deixadesa", afegeixen en un comunicat, provoca que l'empresa sigui un focus d'emissió de partícules contaminants fins al punt que les produccions agrícoles del seu voltant, eminentment hortícoles, no puguin comercialitzar els seus productes.

Des de fa deu anys

El 2007, el sindicat va obtenir el compromís de l’empresa que endegaria mesures per pal·liar la contaminació als cultius, però denuncia que mai no les ha dut a terme i encara a dia d’avui els pagesos estan patint les conseqüències de l’incompliment de la legislació en matèria ambiental. A més, Unió de Pagesos fa temps que manté al corrent dels fets l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat que, tot i que va informar que havia obert un expedient sancionador a l’empresa, mai no ha mostrat la documentació al sindicat, tot i que se li ha demanat reiteradament.

Davant d’aquesta situació, i amb l’empara de la Llei 14\/2014, de transparència, ahir dijous UP va lliurar una instància a l’Ajuntament de Sant Boi per demanar de nou accés a la informació relacionada amb l’obertura de l’expedient sancionador a l’empresa. A l'espera que l'empresa prengui les mesures necessàries, UP va presentar una denúncia el passat 30 de març a la Fiscalia de Medi Ambient aprofitant que els Mossos d'Esquadra havien aixecat acte d'un d'aquests episodis de contaminació arran la denúncia d'un dels pagesos afectats.

Redacció / Foto: Arxiu