La Xarxa de Municipis per la Igualtat ja és una realitat

Imprimeix

Es tracta d'una agrupació voluntària de municipis, entre els quals es troben Cornellà, Esplugues i Viladecans, que vol prioritzar la igualtat d'oportunitats i el respecte al medi ambient.

Dotze municipis catalans –l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Viladecans, Granollers, Pineda de Mar, Castellar del Vallès, Palafrugell, Gelida i Esplugues de Llobregat– formen el grup inicial de la Xarxa de Municipis per la Igualtat (XMI), una agrupació voluntària d'ajuntaments que han acordat impulsar, optimitzant els recursos tècnics i econòmics mitjançant el treball coordinat en xarxa, polítiques econòmiques i socials que prioritzen la igualtat d'oportunitats i el respecte del medi ambient.

La Xarxa vol ser un instrument d'unió del municipalisme català per reivindicar un finançament just i un model competencial adequat per als ajuntaments, per dur a terme accions que permetin als ciutadans créixer amb igualtat. Els ajuntaments són part de la solució a molts dels reptes que la política té plantejats avui a Catalunya, com han demostrat assumint competències socials que no els corresponien durant els pitjors anys de la crisi. Els alcaldes volen, a més, situar la lluita per la igualtat com a centre de l'agenda política de les institucions, i als ajuntaments, en concret.

Els alcaldes volen lluitar contra la política desenvolupada, en els darrers anys, pel Govern central i la Generalitat de Catalunya, que han menystingut el paper dels ajuntaments I, molt sovint, no han proporcionat els recursos imprescindibles per al seu funcionament i per a la prestació de serveis bàsics, traslladant-los les seves dificultats financeres. Fins i tot –i paradoxalment–, han impulsat lleis per afeblir el paper dels ajuntaments en un intent de convertir-los en administracions de segona.

Redacció / Foto: Aj. Esplugues