Viladecans aposta per lluitar contra el canvi climàtic

Imprimeix

El Ple Municipal aprova el Pla d'Adaptació per fer front a les situacions de vulnerabilitat amb trenta accions per pal·liar els seus efectes en el municipi.

El Ple Municipal del passat març va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics la moció que contempla un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic. D‘aquesta manera, Viladecans es converteix en un dels primers municipis de Catalunya en dotar-se d’una iniciativa que avalua els riscos en el municipi dels efectes del canvi climàtic i proposa trenta accions per tal d’afrontar-los. Aquest pla s'engloba dins l'estratègia global de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El pla ha estat desenvolupat amb tres sessions tècniques entre diferents àrees de la Corporació amb l'objectiu de consensuar les actuacions, després de detectar i valorar tots els riscos potencials derivats, entre d’altres, de l’increment de les temperatures, la freqüència més gran de pluges torrencials, l’augment dels períodes de sequeres o la pujada del nivell del mar. 

Quatre àmbits

Les trenta accions es divideixen en quatre àmbits segons si actuen sobre el medi natural, les infraestructures i l’espai públic, l’economia i la vida ciutadana o la ciutat a nivell global. Entre les actuacions destaquen, per exemple, integrar tots els plans d’actuació municipals en un document únic de protecció civil; plantar en carrers i parcs espècies vegetals amb major capacitat d’adaptació i potenciar els acords amb propietaris forestals per manteniment de zones de bosc amb l’objectiu d’evitar incendis. 

Altres actuacions que també es poden remarcar és l’increment de la freqüència de la recollida de residus en èpoques de més calor; l’elaboració d’un pla de contingència per als períodes de sequera; la realització d’actuacions de millora en els punts més exposats al risc d’inundació; la creació d’un sistema d’avís amb informació epidemiològica i l’establiment d’un protocol de prevenció i actuació davant de plagues.

Redacció / Foto: Arxiu