Sant Just està disposat a reduir la quantitat de residus municipals

Imprimeix

L’objectiu del consistori és arribar al 2020 amb una reducció del 2,9% de generació per càpita respecte a la de l’any 2012.

Tot i que Sant Just Desvern és un dels municipis de Catalunya on més es recicla té un índex elevat de generació de residus per persona (1,42 kg/hab/dia). Així, l’Ajuntament va aprovar en el Ple d’octubre el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals 2012-2020, un document on es recull un seguit d'accions i on s’estableix estratègies que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos al municipi. L’objectiu és la reducció del 2,9% en la generació per càpita per a l’any 2020 respecte la de l’any 2012.  Això vol dir 1,378 kg/hab/dia de residus el 2020. El Pla s'ha elaborat per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i té prevista una inversió que se situa en 2.500 €/any.

Per aconseguir-ho es proposen diferents actuacions -per fraccions- en l’àmbit municipal que s’haurien de sumar a les actuacions dels diferents nivells supramunicipals:

-Residus orgànics: es preveu la promoció del compostatge domèstic i comunitari, la canalització d’excedents alimentaris cap a entitats de beneficència i la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors dels centres educatius i a les llars.  

-Fracció paper i cartó: regulació de la publicitat i de la premsa gratuïta. Les actuacions de prevenció de voluminosos i RAEE (residus d’aparells elèctrics i electrònics) van encaminades al foment de la reutilització i la reparació de béns i productes i al foment de l’entrega de RAEE d’origen domiciliari als centres distribuïdors.

-Altres actuacions més generals són la creació d’una xarxa de comerços per a la promoció de la prevenció de residus, la potenciació dels consums immaterials, els premis a iniciatives de prevenció de residus i la publicació periòdica les dades de generació de residus als mitjans de comunicació locals.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Just Desvern