La costa de Viladecans rep la bandera “platges verges”

Imprimeix

Ecologistes en Acció reconeixen amb aquesta distinció les platges de la Pineda de Cal Francès i del Remolar, les úniques de la província.

Viladecans llueix la bandera “platges verges”, únic municipi de la província de Barcelona. Les platges locals de la Pineda de Cal Francès i del Remolar van aconseguir reeditar la distinció, lliurada per Ecologistes en Acció de Catalunya al Centre d'Iniciatives Ambiental Cal Bofill de Torredembarra. Els dos sorrals de Viladecans han rebut per tercera ocasió aquesta certificació, després d'haver-la obtingut també el 2011 i 2014, però és la primera vegada que són l'únic espai de tota la província reconegut per l'entitat ambientalista.

Estat natural

La distinció ressalta el valor d'aquestes platges que encara es mantenen amb el seu estat natural en un entorn mínimament edificat, que no pateixen vessaments urbans ni industrials i que, en general, presenten una bona qualitat de l'aigua. El tinent d'alcalde de Medi Ambient, José Luis Atienza, que ha recollit el reconeixement, ha manifestat que “el litoral de Viladecans és una explosió de vida” i ha refermat el seu compromís per tal que “aquesta important riquesa natural es mantingui i s'ampliï perquè les platges de Viladecans continuïn sent un exemple per a tota l'àrea metropolitana.”


Característiques
La platja del Remolar, entre la desembocadura de l'Estany del Remolar i la sortida de la Riera de Sant Climent, té una longitud de 785 metres i compta amb una important comunitat dunar preservada que acull espècies de fauna protegida, com el corriol camanegre, així com les cogullades o el sargantaner petit, a més de la presència de molts ocells marins -com la garsa de mar, la gavina corsa o els remenarocs- per estar enclavada en els Espais Naturals del Delta. La rere platja està dominada per un bosc de pi pinyer, igual que la veïna platja de la Pineda de Cal Francès, amb una longitud de 325 metres i que presenta també unes dunes amb una important comunitat  vegetal amb espècies pròpies com el lliri de mar o el fonoll marí i forma part de la Zona d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA) per albergar espècies ornitològiques com l'ànec collverd, les garses reial i imperial o el martinet blanc.

Redacció / Foto: Ajuntament de Viladecans