La prevenció dels incendis a la muntanya de Montserrat es farà amb vaques i ovelles

El projecte LIFE abasta una àrea de 32.000 hectàrees de 14 municipis –quatre de baixllobregatins- i entra en la seva fase decisiva. 

Aquesta setmana es va presentar el projecte LIFE Montserrat al monestir de Montserrat. Entre les accions que promou hi ha la prevenció d'incendis amb un treball de neteja del bosc i la seva preparació per a l'entrada dels ramats que ajuden al seu manteniment i a la conservació d'hàbitats i espècies d'alt interès.

El projecte LIFE Montserrat mou un pressupost de 3,5 milions d'euros que finança la Unió Europea en un 50% i la resta la posa un grup de sis socis integrats per la Diputació de Barcelona, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya-La Pedrera, i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat.

Primera fase

En aquesta primera fase han treballat cinc empreses forestals del territori, amb prop d'una vintena de persones. La intenció és que el projecte acabi implicant fins a set empreses locals de gestió forestal. També hi ha alguns ramats de vaques sobre el terreny, aproximadament uns 190 caps de bestiar.

Els dos ramats actuals s'ampliaran dintre del LIFE Montserrat amb més caps de bestiar pasturant i la previsió per aquests tres pròxims anys és crear-ne dos de nous de vaques que estarien a la zona de Bruc i Marganell i crear-ne dos més, aquests de bestiar oví-cabrum, a la zona de Collbató, Esparreguera i Olesa de Montserrat.

Viabilitat

Com en tots els projectes LIFE, la perdurabilitat més enllà dels quatre anys del projecte i la seva replicabilitat en altres indrets del territori són objectius essencials que cal tenir en compte. En aquest sentit, i entenent que aquests objectius són assolibles en el cas del LIFE Montserrat, la Comissió Europea ha validat recentment el seu compromís de finançament del projecte d’acord amb l'informe inicial presentat per part de l'equip del LIFE Montserrat.

Redacció / Foto: Diputació de Barcelona

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
158

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix