El Parlament de Catalunya discuteix declarar el Garraf com a Parc Natural

Imprimeix

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ho debatrà avui a proposta del Grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya.

La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya debatrà avui, a proposta del Grup parlamentari d'ERC, una proposta de resolució per tal que el massís de Garraf sigui declarat Parc Natural.

Actualment el Garraf està gestionat per la Diputació de Barcelona, i disposa d'un Pla Especial de Protecció del Medi Físic i del Paisatge. Tot i això, no cal oblidar que el Garraf, per la seva proximitat a la metròpoli barcelonina, pateix una pressió antròpica molt superior a la d'altres espais naturals del territori. Per aquest motiu, aquests instruments no són suficients per garantir l'excel·lència en la protecció mediambiental, la promoció agroeconòmica i projecció ecoturística que un espai natural com aquest mereix i reclama. És per això que la declaració de l'espai natural com a Parc Natural esdevé indispensable per millorar-ne la seva gestió.

Manifest

Ara fa un any i mig, diverses associacions de caràcter ecologista, de defensa del patrimoni cultural, entitats excursionistes i clubs d'esports de muntanya van promoure un manifest en què es demana la declaració del Massís del Garraf com a Parc Natural. A aquest manifest s'hi han adherit, mitjançant sengles acords de ple, tots els Ajuntaments els termes municipals dels quals estan inclosos a l'espai delimitat pel PEIN com a Espai Natural del Garraf. També la Diputació de Barcelona ha expressat el seu suport a aquesta petició.

Els valors biològics, paisatgístics i patrimonials d'aquest espai abasten des de l'existència de diverses espècies vegetals i animals d'especial rellevància des del punt de vista de la biodiversitat, fins a elements culturals singulars que inclouen restes prehistòriques, castells medievals, construccions modernistes o arquitectura en pedra seca, passant per una confluència de paisatges d'extremada singularitat en el conjunt del país.

Redacció / Foto: Arxiu