Més ciment a Can Mercader?

L’Ajuntament de Cornellà planteja construir un nou edifici de 800 m2 per ampliar el Museu de les Matemàtiques

El parc de Can Mercader, la zona verda més important de Cornellà de Llobregat, ocupa tot el que antigament van ser els jardins de l’antic Palau de les famílies dels Comtes de Mercader i dels Comtes de Bell-lloc. Una zona amb molt d’atractiu tant natural, esportiu com cultural i un reclam per a milers de visitants.

Part d’aquesta zona però podria estar en perill ja que, segons ha pogut saber La Premsa del Baix, l’equip de Govern del PSC projecta construir un nou edifici de 800 m2 darrere de l’actual edifici de treball per tal d’ampliar el Museu de les Matemàtiques. Aquest projecte suposaria requalificar 2.869 m2.

Captura de pantalla 2017 02 08 a las 20.36.11

Per tal de protegir aquest espai, ERC van presentar en el passat Ple una moció per a la preservació integral com a parc urbà qualificat d'espai verd no edificable. Es demanava mantenir íntegrament la qualificació 6a de “jardí urbà” del parc de Can Mercader perquè no es pogués construir més, i elaborar un pla per a conservar, reposar i millorar el patrimoni verd del parc de Can Mercader. Una moció que va ser rebutjada, amb els vots en contra de PSC, i amb les abstencions ICV-EUiA, PP i C’s. Van votar a favor ERC i Cornellà en Comú-Crida per Cornellà.

Opinions dels grups municipals

Segons els republicans, la nova construcció significarà “una pèrdua de zona verda en una ciutat que està molt per sota dels mínims recomanats (8,7 m2 per habitant actuals, quan el que aconsellen els estàndards de l’OMS està entre 15 i 20 m2/hab)”. Per a ERC, la requalificació també és contrària a les prescripcions del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric, que protegeix tot el parc fins a les tanques perimetrals, amb els jardins i l’arbratge. Així doncs, per al grup municipal republicà el projecte de construir un nou edifici “menysté, ni que sigui parcialment, la qualificació històrica de Can Mercader com a zona verda, contradiu la línia de protecció que li atorga el mateix Pla Especial del Patrimoni i, especialment, se situa en direcció contrària a la lluita històrica ciutadana per a defensar aquest patrimoni natural com a patrimoni incondicional de tothom i per a tothom.”

Cornellà en Comú-Crida per Cornellà també va votar a favor de la proposta. Àngel Camacho, regidor del grup municipal, carrega contra ICV-EUiA dient que “una vegada més, els ecosocialistes han demostrat que són la principal crosa del PSC. No ens sorprèn que donin suport als pressuposts o a la inauguració de centres comercials, i ara això”. A més destaca que el parc de Can Mercader “és l’última zona verda que té Cornellà i l’estan intentant destruir. Estem en contra d’aquest model que vol imposar l’equip de Govern i apostem per recuperar zones verdes per als ciutadans.”

D’altra banda, el Partit Popular es va abstenir. Segons el seu portaveu, Daniel Serrano, considera que cal posar ”límits en els usos de Can Mercader, però des del PP pensem que la moció d’ERC era excessiva, ja que condiciona el futur de qualsevol modificació. Hi ha edificis que encaixen i poden ser compatibles com la construcció d’un Museu de les Matemàtiques”.

portada 1

Ciutadans, que també es va abstenir comenta, a través del regidor Jorge García Mulet, que “no volem que es construeixi més a Can Mercader, però al mateix temps estem a favor del Museu. La proposta que vam fer a ERC era traslladar els serveis municipals que hi ha a l’edifici del costat del Palau a un altre indret de la ciutat i aprofitar l’espai per a l’ampliació del museu. Però ERC no ho va acceptar.”

Arnau, Funes, portaveu d’ICV-EUiA, manifesta que “Can Mercader ha de seguir essent un parc, i s’hi ha d’integrar en la protecció tots els terrenys fins a la Torre de la Miranda. Ha de ser vist com un conjunt de zona verda perquè la ciutat pugui gaudir. Caldria haver començat per definir quins usos, quins serveis i activitats de manera consensuada es poden fer”. L’ecosocialista afegeix que “és poc rigorós debatre d’un projecte del qual es desconeix el contingut. Pensem que els edificis del Palau i la Casa dels Colons s’han de preservar, i l´únic edifici que es pot adaptar és el de l’antiga Precsa. Si hi ha d’haver un creixement d’algun servei al parc, com el Museu, per adaptar-lo a normatives o a aforament, ha de ser entorn d’aquest edifici. Estem d’acord en preservar el patrimoni natural de la ciutat, però la moció és poc rigorosa i molt restrictiva.”

La Premsa del Baix també es va posar en contacte amb el departament de premsa de l'Ajuntament de Cornellà, que es va limitar a dir que, de moment, que no hi haurà cap requalificació, encara que no va aclarir si més endavant estava previst fer-la.

Fotos: Luis Parés-Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
132

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix