Gavà i Begues reclamen que s'investigui els moviments sísmics al Garraf

Injeccions de nitrogen líquid per apagar el foc en diverses 'zones enceses' de l’abocador per un efecte de piròlisi podria ser la causa a l’espera del que determini l’AMB, que està analitzant la problemàtica a nivell tècnic

L’Ajuntament de Gavà ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que investigui les causes dels tremolors que es van registrar la setmana passada en el massís del Garraf i que entitats socials i ecologistes atribueixen als gasos de l’abocador de la Vall de Joan.

Com ja va informa La Premsa del Baix, diiversos col·lectius informaven que, la setmana passada, entre el 10 i el 14 de maig, es van detectar cinc moviments sísmics de diferent intensitat en el massís del Garraf. El més important es va produir el dia 11 a dos quarts de cinc de la tarda quan els sismògrafs van detectar un moviment de 2,3 graus en l’escala de Richter.

954d46262ecd588a8317f01fcbf0e71ce6085b12

La regidora de Territori i Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà, Rosa Fernández, ha traslladat el seu malestar al director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB, Joan Miquel Trullols, per no haver estat informats d’aquests episodis, que han conegut per associacions del territori. També ha requerit que la convocatòria urgent de la comissió de seguiment de les obres de clausura del Dipòsit Controlat de la Vall de Joan, on són presents els ajuntaments del parc del Garraf.

eix abocador de la vall den joan al massis del garraf 112860

Des de l’AMB confirmen que els últims dies s’han detectat problemes en l’àmbit del Parc Natural del Garraf i declaren estar analitzant la problemàtica a nivell tècnic, “és per això que encara no tenim conclusions”. L’organització supramunicipal assegura que informarà degudament “tan aviat tinguem un diagnòstic, en els pròxims dies.”

Resposta beguetana

D’altra banda, l’Ajuntament de Begues Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB, també ha fet arribar la seva preocupació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Així el consistori ha contactat amb el director de Joan Miquel Trullols, i ha fet arribar una sol·licitud al mateix ens, responsable de la gestió de l’abocador, en la qual el tinent d’alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Joan Molina, a més de manifestar la seva preocupació sol·licita que es convoqui amb urgència la comissió de seguiment de les obres de clausura del dipòsit controlat de la Vall d’en Joan.

Nitrogen líquid

D’altra banda, segons ha tingut coneixement La Premsa del Baix, els moviments sísmics que han afectat municipis com Gavà o Begues es podrien haver produït per la injecció de nitrogen líquid en diverses zones de l’abocador del Garraf amb l’objectiu d’apagar el foc en diverses zones enceses a causa d’un efecte de piròlisi (descomposició química de matèria orgànica i tota mena de materials causada per l’escalfament a altres temperatures en absència d’oxigen). El contacte  de l’hidrogen líquid amb el metà fa que s’expandeixi i provoqui, amb el temps, explosions. Cal recordar que l’abocador ha estat cobert amb lones molt grans que no ‘deixa respirar’ la terra.

WasteFinalDeposited

La Premsa del Baix s’ha posat en contacte amb el departament de Premsa de l’AMB per conèixer si la causa real és la injecció de nitrogen líquid, però no ha tingut cap mena de resposta, de moment.

Redacció / Fotos: Gran Teatre del Liceu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
112

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix