El Consell Esportiu promou l’esport inclusiu amb la boccia

Imprimeix

Els centres educatius de Cornellà participaran en un campionat i en uns tallers específics preparatoris, que es desenvoluparan durant els mesos de maig i juny

 

Promoure l'esport escolar inclusiu, ampliar el coneixement de l'esport adaptat de la boccia i incorporar-lo com esport inclusiu i mixt al llistat d'esports dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Aquests són els objectius d'aquesta prova pilot impulsada per la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, l'Ajuntament de Cornellà, i el CEBLLOB.

El campionat de boccia, com també les jornades d'atletisme, golbol i natació que se celebraran a Vilafranca del Penedès, Barcelona i Montcada i Reixach, respectivament, són les primeres accions proposades pel grup de treball d'esport inclusiu constituït al Pla Estratègic d'Esport Escolar de Catalunya 2020-2030 del Consell Català de l'Esport. Les federacions d'esport per a persones amb discapacitat i els responsables d'esport escolar i d'esport federat que formen part de la comissió que formen part de la comissió  són les responsables d'impulsar les iniciatives necessàries per afavorir un model d'esport escolar que inclogui la competició inclusiva en el programa dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC) que porten a terme els consells esportius a totes les comarques de Catalunya.

Paralympic Games 2012 Boccia Paralympics

L'èxit d'aquestes primeres accions suggerides es valorarà una vegada acabades les jornades, que tindran lloc durant els mesos de maig i juny en el marc de competicions i trobades de caire escolar, i serà molt útil per acordar les propostes de modificació de les normatives dels JEEC per al curs vinent, per tal de fer-los més inclusius. 

Un pas endavant

La boccia és un esport paralímpic que es disputa des dels Jocs Paralímpics de Nova York 1984. Permet treballar la salut de manera dinàmica amb un nivell d'exigència controlat a l'abast de qualsevol ritme i/o intensitat, ja que es practica assegut.

Boccia esport inclusiu

L'esport, molt semblant a la petanca, es basa en l'estratègia. El joc es disputa individualment, en parella o per equips de tres jugadors/es. Els i les jugadores poden llançar les pilotes amb les mans, els peus o amb ajuda d'una canaleta. Cada equip o participant tindrà 6 boles d'un color (vermell o blau) que haurà d'apropar al màxim a una bola blanca que fa la funció de diana. El color que més boles apropi abans que una del color contrari, guanya.

Els nens i les nenes de primària i secundària de l'escola d'educació especial Virolai, l'Institut Francesc Macià, les escoles Mare de Deu de Montserrat i Mossèn Jacint Verdaguer de Cornellà seran els i les participants d'aquest primer campionat de boccia. En aquest sentit, l'àrea d'esports de l'Ajuntament de Cornellà porta més d'una dècada treballant en polítiques esportives inclusives. El ventall d'activitats extraescolars, propostes integradores en horari lectiu i projectes formatius, son la mostra del programa de Ciutadania amb Capacitats Diferents.

Segons tots els agents participants, aquesta iniciativa és una proposta més perquè l'oferta esportiva adreçada als i les infants i adolescents sigui cada vegada més igualitària i no exclogui ningú. L'objectiu és donar un pas endavant cap a la plena inclusió en l'esport escolar, oferint la possibilitat als nens i les nenes sense discapacitat que coneguin i participin en un esport paralímpic.

El repte és aconseguir que un esport com la boccia, orientat a persones amb paràlisis cerebral, pugui arribar a ser un esport inclusiu per a tothom, en el que puguin conviure participants amb, sense discapacitat i amb qualsevol diversitat funcional. 

El  'Juga Verd Play', el model

El Consell Esportiu del Baix Llobregat, fidel al seu compromís de promoure esports amb valors, col·labora en la implementació d'aquesta prova pilot. El campionat de boccia comptarà amb els tutors de joc del 'Juga Verd Play'. De fet, la competició es desenvoluparà sota els paràmetres d'aquest model competitiu impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat i que des del 2013 s'està aplicant a tota la comarca, amb el suport de tots els ajuntaments. 

FtwEu7WWYAAbB3R

El sistema de competició escolar 'Juga Verd Play' aposta per modificar el model tradicional d'esport escolar, posant els comportaments cívics com la tolerància, el respecte o l'empatia a l'espai de joc per davant de la competició. La premissa bàsica és que si es vol educar en valors, la fita d'aconseguir més punts que l'adversari no pot ser l'únic condicionant per guanyar el partit, sinó que els valors també han de comptar.

El CEBLLOB segueix posant èmfasi en la necessitat de promoure iniciatives que fomentin un esport totalment inclusiu. Per això, no podia deixar de participar en aquesta prova pilot que promou la inclusió social i la no discriminació al món de l'esport.  

Redacció / Fotos: CEBLLOB-Arxiu