El CEBLLOB presenta el seu Pla Estratègic de l’Esport i Activitat Física

Imprimeix

És resultat d'un projecte col·laboratiu en el qual han participat prop d’un centenar de persones i més de seixanta institucions i entitats i el seu objectiu és impulsar el potencial transformador de l'activitat física i l'esport a la comarca del Baix Llobregat a través de generar un estil de vida actiu i saludable

La jornada de presentació de les conclusions de l'ActivaLab, el nou Pla Estratègic d'Esport i Activitat Física impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat juntament amb el laboratori ciutadà Citilab, de Cornellà de Llobregat, ha tingut lloc a la sala d'actes del Centre de Promoció Econòmica Molí d'Empresa de Martorell. El nou pla, que és el resultat d'un projecte col·laboratiu en el qual han participat prop de cent persones i més de seixanta institucions i entitats, té com a objectiu impulsar el potencial transformador de l'activitat física i l'esport a la comarca del Baix Llobregat,  a través d'accions enfocades a generar un estil de vida actiu i saludable. 

IMG 6031 scaled

Fi4lKTHX0AMHRmx

"Els bons projectes acaben bé i pel Consell Esportiu del Baix Llobregat és un orgull liderar i presentar aquest projecte, que, estic segur, serà una petjada important per l'esport i l'activitat esportiva de la nostra comarca". Amb aquestes paraules, Salvador Valls, president del Consell Esportiu del Baix Llobregat, va donar la benvinguda a l'acte de presentació. A la seva intervenció,  va posar en valor que la iniciativa va sorgir amb l'objectiu de generar un canvi en el model d'entendre l’oferta esportiva a Catalunya. "Necessitàvem anar més enllà de l'esport escolar, per això vam encarregar un pla estratègic, amb una mirada diferent, que combinés el coneixement del sector amb el concepte de cohesió social i equilibri territorial", va afegir. 

IMG 6011 scaled

Juanma Murua, consultor, investigador i formador especialitzat en ciutat, economia i esport, que ha donat suport en tot el procés d'elaboració del pla, va assenyalar les quatre línies estratègiques sobre les quals s'ha treballat: societat, gestió, innovació i territori. A més, va explicar que el repte de tot el procés estava en cohesionar dos tipus de metodologies; per una banda, el pla estratègic, i per altre, les aportacions dels laboratoris dels municipis, amb el Citilab al capdavant. Pel que fa a l'àrea social, segons Murua, les accions han estat definides amb l'objectiu d'aconseguir la incorporació de l'activitat física, més enllà dels temps de lleure,  a la vida diària de totes les persones, especialment aquelles amb més dificultats per ser actives.  

Fi4v2GcX0AAFE19

Javier González, director gerent de Citilab, va definir Activalab com un laboratori ciutadà especialitzat en l'esport que té en compte la ciutadania. Ha volgut posar en relleu que el laboratori ciutadà segueix el concepte "user driver", un model en el qual el ciutadà és promotor i agent de la innovació. "El nostre objectiu és que l'ActivaLab es consolidi com el sistema model per fer projectes que transformaran la vida de la gent", va afegir. 

Un canvi de paradigma

 La jornada, conduïda per Empar Polo, cap de Comunicació de Citilab, també ha comptat amb la presència de Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de Martorell, que va ser l'encarregat de presentar la primera iniciativa que es posarà en marxa en el marc de l'ActivaLab: el projecte Esport Educatiu 360º. Respecte a l'Esport Educatiu 360, Santos ha volgut assenyalar la importància del canvi de paradigma que aporta el projecte: "això no és un projecte esportiu, sinó un projecte educatiu". A més, va afegir que es tracta d'una aposta molt important perquè "es destina més d'1% del pressupost general del municipi per fer-ho possible."

Fi4oztcXkAAK kq 1

En aquesta mateixa línia, Salvador Valls, president del CEBLLOB, va voler aclarir que aquest concepte de "canvi de mirada no vol excloure la modalitat de l'esport competitiu. Estàvem tractant la competició esportiva amb una visió única i volíem donar més importància als valors". 

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, que va ser l'encarregat de la cloenda de l'acte de presentació, ha volgut potenciar aquest missatge amb la seva intervenció: "L'esport té un vessant competitiva, però també  una vessant educativa. No tot és competir", va apuntar que Martorell ha estat un ajuntament pioner en recolzar Martorell Educa 360º, una iniciativa que ha definit com "una aposta valenta".

IMG 6101 scaled

Pel que fa al finançament econòmic, va explicar que ara mateix es troben en una fase de recerca de recursos externs i col·laboracions econòmiques per tirar endavant el projecte.  "L'objectiu és acabar amb les desigualtats des de la infantesa i aconseguir que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats per accedir a activitats extraescolars", va indicar.  A més, va assenyalar que gràcies a aquesta iniciativa s'ha aconseguit que un 63% de nens i nenes que no practicaven esport amb el model competitiu ara ho facin. Al seu discurs també ha volgut donar les gràcies al Consell Esportiu del Baix Llobregat perquè "ha estat un partner molt important per posar en marxa tot aquest projecte."

Redacció / Fotos: CEBLLOB-Aj. Martorell