L’esport com a eina per a la reinserció d’internes a Brians 1

Imprimeix

El centre penitenciari sesrovirenc va acollir la presentació del projecte impulsat per la Fundació Barça i la conselleria de Justícia anomenat ‘La màgia de l’esport’

Una trentena d'internes del Centre Penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, participen en un projecte impulsat per la Fundació Barça que pretén ajudar a la seva reinserció social i laboral a través del que els seus responsables anomenen 'la màgia de l'esport'. “L'esport influeix en les persones preses a crear noves habilitats socials que transcendeixen l'esportiu i afecten la seva vida diària, tals com l'autoestima, el treball en equip i el conèixer-se a una mateixa”, va dir l'entrenadora de la fundació María Linares, en una demostració del projecte al poliesportiu de Brians 1.

nes canbrians 3

'La màgia de l'esport', com anomena la Fundació FC Barcelona la seva metodologia, consisteix a utilitzar l'esport perquè les participants en les activitats interactuïn i coneguin noves facetes seves que potser no havien conegut abans.

Cada jornada esportiva es divideix en tres fases: primer, les mateixes internes preparen les regles del joc; després, desenvolupen l'activitat; i, al final, s'ajunten per reflexionar sobre com ha anat i què es podria millorar.

anbrians dones 4

Amb aquest mètode, ha dit María Linares, les internes aconsegueixen empoderar-se: “Elles posen les seves pròpies regles dins del joc, no segueixen unes directrius imposades, com estan acostumades; i al final tenen l'espai per reflexionar sobre com ha anat el joc, què no els ha agradat, com reaccionen a l'empipament i com millorar els problemes que elles mateixes identifiquen.”

La metodologia que s'aplica a Brians 1 no és nova: la fundació de l'FC Barcelona la porta aplicant en contextos tan diferents com faveles brasileres, camps de refugiats o, des del 2016, també en Centres de Justícia Juvenil del Govern català.

A partir del curs que ve, la iniciativa de Brians 1 pretén també ajudar les internes en la inserció laboral a través de nous itineraris formatius que es dissenyaran en funció de les habilitats que elles demostrin tenir en les activitats esportives.

ciuro 2 preview

El projecte a Brians 1 neix amb la col·laboració entre la Fundació FC Barcelona i la conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que la seva titular, Lourdes Ciuró, que ha estat present en l'acte i va remarcar la importància de treballar, en específic, amb dones. “Els homes, en ser la majoria en les institucions penitenciàries, solen tenir més temps i espai per desenvolupar activitats esportives –ha destacat la consellera–, i el projecte de la Fundació FC Barcelona posa el focus, sobretot, en les dones i en els joves.”

dones canbrians 2

Ciuró també ha reiterat que la societat “té el deure” d'oferir a les persones preses una segona oportunitat i que amb l'esport es poden transmetre valors per preparar les internes a afrontar la tornada a la feina, a la família i al seu entorn social amb èxit.

ciuro 1 preview

Les dues internes Dara i Ricky, va valorar, sobretot, la calidesa que ofereix l'espai del projecte per relacionar-se entre elles, pensar exclusivament en l'activitat i oblidar-se, encara que sigui per unes hores, dels pensaments negatius que poden sorgir dins de la presó. Dara és brasilera, de petita jugava a futbol i, segons diu, era molt bona; també ho és ara: “No imaginava tenir una oportunitat d'estar en contacte una altra vegada amb el futbol, encara que aquí també practiquem d'altres esports”. Dara, que ha parlat amb signes d'il·lusió quan cita el projecte esportiu, ha reconegut que en els mòduls del centre penitenciari no hi ha molt contacte entre les internes, que no poden conversar: “Amb l'esport, estem contentes, parlem dels nostres problemes, estem molt més a prop les unes de les altres.”

Redacció / Fotos: FCB-Justícia