Joan Soteras: “Ens mereixem quatre anys més de mandat”

Imprimeix

L’últim president i ara candidat a la presidència de la Federació Catalana de Futbol considera que “Catalunya es mereix una ciutat esportiva tenint en compte que és la territorial amb més nombre de llicències”

Joan Soteras, de 74 anys, ha estat l'últim president de la Federació Catalana de Futbol (FCF) i pretén allargar el seu mandat quatre anys més en les eleccions d'aquest diumenge perquè considera que la pandèmia del coronavirus no li va permetre realitzar diferents projectes que tenia. Així ho explica en aquesta entrevista amb EFE l'expresident del Sabadell, qui vol fer una ciutat esportiva i descarta que Catalunya tingui un segon grup en la 3a RFEF, una petició de molts clubs i dels seus rivals en les eleccions. Soteras va presentar fa uns dies el seu projecte al Prat de Llobregat.

Joan Soteras 1

En l'acte de presentació de la seva campanya electoral va dir que el coronavirus no els va permetre fer moltes coses. Quines són?

Nosaltres vam començar el nostre mandat fa quatre anys i la primera campanya que vam fer va ser la de ‘Tots som un equip’ per ajudar econòmicament el futbol amateur. A més, vam desenvolupar canvis en el pla de competició, que era molt antic, del segle XX. Ha arribat el moment de fer canvis, de modernitzar-ho. Ens hem fixat en el model anglès i encara no hem tingut temps de poder implantar-lo.

Per què?

Hem estat dos anys i mig amb coronavirus, solament parlant de confinaments, protocols i partits ajornats. A més dels problemes econòmics que ha comportat la pandèmia. Així, dels quatre anys de mandat tan sols hem pogut governar amb normalitat durant un any i mig. Crec que és de justícia i que ens mereixem que puguem estar quatre anys més.

En què consistirà el nou pla de competició?

El tenim desenvolupat i és la gran mesura que aportarem en la nova legislatura. Comportarà canvis en el futbol amateur i el futbol base. Prevalem els ascensos respecte els descensos.

20 FCF 1024x682

Una altra de les seves propostes és fer una ciutat esportiva…

Això és una cosa llarga. Quan torni a ser president haig de parlar sobre aquest tema amb l'RFEF, que és la que realment ens podria ajudar. Si això és així, crec que Catalunya es mereix una ciutat esportiva tenint en compte que és la territorial amb més nombre de llicències. Astúries, Aragó, Madrid o Balears ja la tenen.

Quina importància li donarà a les seleccions catalanes? Hi ha queixes pel fet de jugar contra rivals com Jamaica, el rival del proper dimecres.

El 2020, vam haver de suspendre el partit contra Jamaica a causa de l'arribada de la pandèmia. Així que ara arrosseguem els compromisos que teníem llavors. Sempre hem intentat que la selecció masculina absoluta jugui amb seleccions que es trobin entre les 50 primeres del món. Però hi ha seleccions contra les quals no podem jugar pel preu i perquè algunes no volen. Pràcticament no podem jugar contra cap europea perquè ens posen pegues.

Hi ha motius polítics?

No, polítics no. Sempre tenen a veure amb la part esportiva i econòmica.

Quin és l'encaix que se li pot donar a la selecció catalana?

Hi ha candidats que han dit que el partit de Jamaica és de costellada. Haurien de tenir un respecte a la nostra selecció. El que passa és que fa 20 i 30 anys els partits de la catalana eren un motiu de reivindicació per part dels catalans i, avui dia, hi ha motius de reivindicació molt més importants que un partit de futbol. D'altra banda, estem treballant perquè la selecció femenina disputi un partit contra un gran rival a l'octubre. I de la femenina intentarem fer-ne dos a l'any.

El candidat Juanjo Isern té com a lema ‘Canvi amb experiència’ i el candidat Pep Palacios, ‘Canvi de debò’. Per què creu que veuen necessari un canvi en l'FCF?

A Catalunya diem que quan una cosa funciona no la canviïs. No fa falta dir res més. Els altres van dient coses sense demostrar res. El veritable canvi en l'FCF l'he fet jo sanejant-la.

Vostè cobra 250.000 euros bruts per ser president de l'FCF. Considera que ha de seguir cobrant aquesta xifra en cas de triomf?

El president de l'FCF ha de cobrar el que aprovi l'Assemblea. A més, que el president de la FCF cobri ho va establir un altre president (Andreu Subies), no jo. Jo tan sols he seguit fent el que ja estava implantat. I, malgrat que ho faig millor que ell, cobro el mateix.

Molts clubs i la resta de candidats demanen un segon grup català per a la 3a RFEF. Ho veu possible?

Jo ja ho he demanat a Madrid, igual que ho van demanar d'altres presidents abans. Els té Andalusia perquè ens dobla en territori. A més, han de posar equips de Ceuta i Melilla. De moment, és una guerra perduda. En el futur ja veurem. 

fotonoticia 20180918223322 1200

Durant el seu mandat la selecció espanyola, després que ho demanés l'Espanyol, va tornar a jugar a Catalunya. En el futur creu que el Barça pot acollir un partit de la selecció espanyola?

Jo, com a president de l'FCF, l'úica cosa que faig és traslladar la petició dels clubs a Madrid, on es fa un concurs per escollir la seu del partit. Fins que el propietari de l'estadi no ho demana nosaltres no fem cap gestió. A curt i miitjà termini dubto que es faci algun partit de la selecció aquí perquè hi ha molta demanda.

Els clubs catalans com es beneficien dels diners que aporta la Supercopa d'Espanya disputada a Aràbia Saudita?

L'RFEF ha fet una cosa molt mal feta. Cobrar 40 milions d'euros per anar a Aràbia Saudita. I els clubs que participen, en comptes de cobrar 300.000 euros com abans cobren de dos a vuit milions. Això està molt mal fet. I després queden 16 milions d'euros que van a 1a RFEF, 2a RFEF i 3a RFEF. Abans els clubs de Tercera Divisió no cobraven res i ara cobren entre 40.000 i 50.000 euros cadascun per temporada gràcies a la Supercopa d'Espanya. I a 2a RFEF s'emporten entre 130.000 i 150.000.

Moralment i èticament què li sembla que es jugui a Aràbia Saudita, un país dictatorial?

Soc el primer defensor de les dones i els drets humans. Jo vaig ser a Aràbia Saudita i vaig veure dones a l'estadi. La línia de l'AVE d'Aràbia Saudita la va fer Espanya. I allà també va el Ral·li Dakar i a Qatar se celebrarà un Mundial.

Redacció / Fotos: Arxiu