Pep Palacios: “L'FCF ha de tornar a ser dels equips modestos”

Imprimeix

El candidat santjustenc a la presidència de la Federació Catalana de Futbol considera que Álex Talavera representa una“aposta pel futbol-negoci”, mentre que Joan Soteras i Juanjo Isern són “la continuïtat”

A cinc dies per a la celebració de les eleccions a la presidència de la Federació Catalana de Futbol tot està per decidir. Un dels candidats no previstos en les apostes ha estat el santjustenc Pep Palacios. Contra tot pronòstic, la seva candidatura va aconseguir els avals necessaris per aconseguir estar entre els quatre escollits per als clubs catalans. Amb un missatge diferent de la resta vol ser la gran sorpresa aquest diumenge. L’actual president de l’Atlètic Sant Just assegura representar a la veu dels equips modestos amb l’objectiu de canviar la federació amb un nou model esportiu i de gestió. 

palacios candidat 2

Per què ha volgut presentar-se a la presidència de l’FCF?

Fa dotze anys que es va fundar l’Atlètic Sant Just i des de les hores soc el president. Després de la pandèmia, amb la discriminació dels no ascensos dels equips de base vaig veure que la Federació Catalana de Futbol no era el que pensava. He presenciat com les assemblees semblen a les comunistes de Corea del Nord, on tothom aixecava els cartells i no veia gens de crítica. Així, des de fa quatre assemblees he format part d’un sector crític dels clubs catalans. En tot aquest temps, veien qui es presentava a les eleccions a la presidència de l’FCF, vaig decidir-me. Veig que els que estan i els que estaven es barallen pel poder. Així vaig dir als meus companys que teníem l’obligació de presentar-nos. No pot ser que hi hagi ningú que ens representi. Hem donat aquesta passa sense diners, sense prometre càrrecs, sense contactes, sense mitjans i amb vetos periodístics i de clubs.

Així doncs, amb una mà davant i un altre darrere?

Doncs, sí. Penso que ja hem guanyat. Considero que un president d’una Federació Catalana de Futbol d’un club petit o mitjà havia d’estar representat. Cap president de tots els clubs de Catalunya podrà dir que és una opció diferent, com passa en política. Tota la nostra tasca ho hem fet sense gastar ni un duro.

Qui hi ha darrera la seva candidatura?

Hi ha onze presidents com per exemple el del Riudeperes, Penya Barcelonista Anguera, APA Poble Sec, Vilafant, FS Castellar, FS Terra Negra o el Singuerlín. No som només clubs del Baix Llobregat, sinó la meva candidatura hi ha una àmplia representació de tot Catalunya. Tampoc som mediàtics som més aviat uns desconeguts. Som clubs de futbol i futbol sala modestos que decidit fer una passa endavant. Val igual un club de Coll de Nargó que l’FC Barcelona. En definitiva és un vot. Hem vingut a canviar les coses. Penso que les altres candidatures són més de perfil polític i d’interessos concrets, no generen un relat i tots volen canviar la Federació. Nosaltres som més pràctics i diem coses més concretes.  

palacios candidat 3

Estava convençut en passar el tall i ser proclamat candidat?

Sí. Nosaltres estàvem convençuts d’optar a la presidència de l’FCF. Ens ho vam treballar molt tot i que estàvem vetats i ens hem trobat amb clubs que estaven compromesos amb altres candidatures per diversos motius. També ens hem trobat dues candidatures que han aprofitat l’estructura federativa i una altra que ha fet la seva campanya de captació d’avals amb compromisos.

Com preveu les eleccions?

Penso que seran unes eleccions a la presidència on hi haurà molta concurrència, i considero que no hi ha vots per a tots. Els que van aportar 800 o 700 avals no sé quants volts finals tindran.

Té por que hi hagi situacions irregulars a l’hora de votar?

Haig de pensar que no, però he viscut situacions anòmales. Penso que estarà tot molt controlat. Nosaltres tenim un interventor en cada delegació. Però el que sí que està clar és que hi haurà molta pressió. Per exemple tinc un amic de Tarragona que ho pateix. M’ha dit que està fins als nassos de la pressió que està rebent. Hi ha por per no sortir-se de l’establert. D’altra banda, penso que l’entrada de nou de Subies a la Federació Catalana de Futbol amb el Cornellà de Talavera seria un vot destructiu. Aquests són els que van inventar el futbol-negoci que és el que, actualment, impera a la federació.

Li han ofert formar part d’una de les altres candidatures?

M’han ofert ser part en les tres com fan els polítics. Fins i tot m’ha ofert diverses cadires i una vicepresidència. Jo no tinc cap afany d’entrar a la Federació Catalana de Futbol, el que vull és canviar-la. El que sí et dic és que hi ha gent que vol entrar per aixoplugar-se amb l’estructura de la federació per veure que pot treure. Per exemple, el sr. Andrés Manzano, actual directiu esportiu de la UE Cornellà, que està alineat amb la candidatura d’Àlex Talavera, m’ha arribat a treure set jugadors de deu de l’aleví per al seu aleví E. Són perversos perquè no volen que creixi la gespa al voltant. Els molestem molt i, sobretot, els clubs que tenen més categoria que ells. Volen tenir la supremacia i fer negoci amb els jugadors amb més talent. De fet, la UE Cornellà s’ha endut més de 200 jugadors en els darrers anys, fins i tot ha volgut endur-se’n més de 500. Aquests són els que han de manar a la Federació?

palacios candidat 4

Què pot aportar com a president de l’FCF?

Puc aportar l’experiència i la gestió que hem fet en un club reconegut que ha sorgit de zero fa dotze anys. Em diuen que soc un home de bàsquet. Jo no sé a partir de quan haig de ser un home de futbol. Jo he fet INEF en l’especialitat de futbol i tinc el títol de monitor de futbol. Podem aportar frescor, perquè no tenim vicis ni cap motxilla. Si realment estàs al futbol per aconseguir diners, com passa en molts clubs, penso que vas malament. Volem canviar això, cal protegir les entitats més modestes. El futbol-negoci em fa nàusees. També m’acusen de no tenir experiència. Això que vol dir? S’ha de tenir algun títol? Aquí, a l’Atlètic Sant Just, no tenim diners com altres i mira que estem fent. Imaginat tenint diners. Els que treballem durant el dia, i quan acabem la jornada dediquem temps al nostre club, aquests sí que en sabem perquè tenim capacitat de treballar amb molts llocs i tenir el cap centrat en què fem i, a més, tenim una disponibilitat i una vocació. La Federació Catalana ha de tornar a ser dels equips modestos.

La seva candidatura ha estat la que ha aportat menys avals… Complicat guanyar?

No. El fet de passar el tall era el nostre objectiu. Nosaltres ja hem guanyat presentant aquesta opció. Ara la gent ha de decidir. Si fos unes eleccions al Parlament seríem un partit clau i podríem donar el nostre vot als que estiguéssim alineats al que nosaltres pensem que hauria de ser la Federació. Si els salvadors han de ser la candidatura de Talavera, amb Subies i Manzano a darrera, que són els que han inventat el que és el futbol-negoci, estem ben arreglats. De fet, els dos comparteixen negocis. A més Subies està imputat per la seva gestió a la federació. Són dos personatges molt perversos. A més trobo molt vergonyós que un president federatiu cobri 240.000 euros, quan hi ha penúries al futbol modest. De fet, una de les meves propostes és un límit de sous de 60.000 euros.

Defineixi les candidatures les diferents candidatures…

Joan Soteras

“És un dels responsables del que està passant a la federació tot i que ell no ho ha inventat aquest model. Penso que has de ser valent quan veus que la cosa no funciona. Cal fer abans les coses i prometre ara que ho faràs.”

Juanjo Isern

“No pot necessitar dotze anys per descobrir que estava passant a l’FCF. Ara, que l’han apartat, vol tornar a entrar. És un polític que mira més la selecció catalana que el futbol modest. Després de Talavera és el que més càrrecs ha promès.”

Álex Talavera

“És el submarí d’Andreu Subies i Andrés Manzano. De fet, l’altra dia va intervenir el sr. Manzano a l’assemblea de Mataró i, realment, em va sorprendre quan mai ho havia fet. Aquests dos són un mena de persones que es mantenen a la segona fila, però són els realment que mouen els fils. A més també està a l’ombra José Domingo Valls, advocat de Subies, que ha estat advocat de la Federació Catalana, i ha cobrat el que no està escrit. Aquests saben que a la federació disposa de molts recursos econòmics i en poden sortir beneficiats.”

PROGRAMA DE LA CANDIDATURA (clica aquí)

Marçal Fontanals / Fotos: LPdB