Pau Gasol anuncia la seva retirada

“És una decisió difícil després de tants anys, però també és una decisió meditada”, va dir el jugador santboià de bàsquet

Pau Gasol va anunciar ahir dimarts la seva retirada del bàsquet professional als 41 anys i després de vint-i-una temporades en actiu, posant fi a una reeixida carrera en la qual, entre d'altres èxits, destaquen els dos anells de l'NBA guanyats amb Los Ángeles Lakers i el Mundial i els dos subcampionats olímpics que va conquistar amb la selecció espanyola.

pau 2

L'anunci ha tingut lloc en un acte celebrat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona al qual han assistit nombrosos convidats, familiars i mitjans de comunicació i en el que el jugador català ha explicat els motius que l'han portat a prendre la decisió de posar fi a la seva carrera.

Gasol va aparèixer vestint un elegant vestit gris en un escenari en el qual una gran foto seva en blanc i negre en la qual no apareixia vestit de curt sinó amb roba de carrer ja ha estat una mena de premonició. “Avui estic aquí per comunicar-vos que em retiraré del bàsquet professional. És una decisió difícil després de tants anys, però també és una decisió meditada”, va dir.

615c74e8061c5.r 1633455466663.139 111 1798 1043

El ja exjugador va estar acompanyat pels seus pares, Agustí i Marisa; els seus germans Marc i Adrià Gasol; la seva esposa Catherine McDonell i la seva filla Elisabet Gianna; excompanys seus com Joan Carles Navarro, Raúl López, Felipe Reyes, Rudy Fernández, Sarunas Jasikevicius, que també va ser el seu últim entrenador al Barça, i Jorge Garbajosa, actual president de la Federació Espanyola de Bàsquet. I també de Joan Laporta, el president de l’FC Barcelona, el primer i últim club en el qual va jugar com a professional.

“Volia acabar jugant i gaudint. Haver guanyat una Lliga més amb el Barça, amb el club en què vaig debutar, i jugar amb 'la família' els meus cinquens Jocs Olímpics va ser una cosa molt especial”, va explicar.

El gran dels Gasol va admetre que, després del trencament per estrès de l'escafoides que va tenir el 2019, voler retirar-se en una pista de bàsquet era “estirar molt el xiclet”', però va acceptar, com sempre, el repte: “Volia que la meva filla veiés jugar el seu pare.”

“He intentat ser millor cada dia, cada any i no posar-me límits ni deixar que ningú me'n posés, i para això he tingut moltes persones que m'han ajudat. Res a la vida és important si al final no formes part d'un grup, d'un equip. Res que aconsegueixis sol té un mèrit rellevant i significatiu”, va dir abans d'abordar el torn d'agraïments.

Captura de pantalla 2021 10 06 a las 8.05.54

Recordatoris

El de Sant Boi de Llobregat va començar recordant diversos entrenadors que ha tingut -alguns presents a la sala- des que va començar a jugar a bàsquet, com Juan José Campos, Joan Montes, Quim Costa, Aíto García Reneses, Phil Jackson o Gregg Popovich. També del preparador físic Pepe Casal –“em va ajudar quan era un 'tiriillas' i havia de fer un canvi físic per poder jugar contra homes”, va recordar- i de Joaquín Juan, el seu preparador físic i fisioterapeuta personal: “Hem estat 17 anys treballant junts. Joaquín, si he pogut seguir la meva carrera ha estat per la teva implicació.”

Captura de pantalla 2021 10 06 a las 8.04.39

També va tenir un record especial per al seu germà Marc: “Vam començar jugant com a nens i al meu cor hi haurà un lloc molt especial per a tu”. I per al seu soci en mil batalles, el santfeliuenc Joan Carles Navarro. “No solament per inspirar-me com a jugador, sinó també per ensenyar-me el sentit de l'amistat”, va afegir.

pau 3

Però quan realment Pau es va trencar és quan ha recordat el seu amic Kobe Bryant, el seu company als Lakers mort en un tràgic accident d'aviació. “M'agradaria molt que Kobe fos aquí, però a vegades la vida és així d'injusta. Ell em va ensenyar a ser un millor líder, un millor competidor. Em va ensenyar el que significava realment ser un guanyador i sempre l'he considerat un germà gran”, ha dir sobre Bryant amb la veu trencada.

El millor jugador de bàsquet espanyol de tots els temps va utilitzar anglès per referir-se a la seva dona: “Gràcies, Cat, per ser la meva parella, la meva millor amiga i la mare de la nostra preciosa filla”. I el català per recordar-se dels seus pares. “Mai podré agrair-vos prou el que heu fet per mi”, els va dir abans de tornar-se a emocionar.

Captura de pantalla 2021 10 06 a las 8.05.02

En qualsevol cas, Pau Gasol ha dit sentir-se “agraït i afortunat per haver tingut una carrera tan llarga” i va assegurar que, al contrari del que els passa a molts esportistes d'elit, no sent vertigen per la retirada.

Nova etapa

“Afortunadament, fa anys que em preparo per a aquest moment. I he invertit en un equip professional que m'ajuda a posicionar-me, a explorar vies, a explorar projectes i a assentar-los”. “Ara vull retornar a la societat tot el que m'ha donat”, va comentar sobre la seva nova etapa professional, recordant que és, amb el seu germà Marc, president la Gasol Foundation, que recentment ha estat elegit per formar part de la Comissió d'Atletes del Comitè Olímpic Internacional i que també és assessor i ambaixador del Barça.

“Sabeu que la filantropia també és important per a mi. Des del 2003, sóc ambaixador d'UNICEF i és molt important la feina que estem realitzant amb la fundació per combatre l'obesitat infantil”, va dir Pau Gasol.

FA80Fw4WEAgZOp8

El pivot espanyol ho deixa com un dels grans de la història del bàsquet europeu i amb un palmarès estratosfèric en el qual destaquen dos anells de l'NBA, dos Mundials, tres Eurobasket, dues plates i un bronze olímpic. Encara que ell simplement vol ser recordat 'com un jugador que ha gaudit i ho ha donat tot'.

Redacció / Fotos: FC Barcelona-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix