Can Torelló reobrirà un cop descartat el risc per a la salut dels usuaris

L’estudi exhaustiu indica que els residus que contaminen el sòl estan localitzats en punts concrets i en profunditat, són antics i estables, i pràcticament no provoquen sortida de gasos a l’exterior

L’empresa consultora i enginyeria ambiental ESOLVE ha presentat a l’Ajuntament de Gavà l’avanç dels resultats dels sondejos i cates realitzats a Can Torelló i l’avaluació de riscos per presència de contaminants al subsòl de les instal·lacions municipals. Aquest estudi exhaustiu va ser encarregat d’emergència pel consistori quan el mes de juny els treballs preliminars d’estat i caracterització del sòl realitzats en el marc del planejament urbanístic per a la creació de la ciutat esportiva prevista en aquest espai, van detectar presència de metalls i hidrocarburs. Donat l’indici de risc per a la salut i per evitar afectacions a les persones es va decidir cautelarment suspendre les activitats al recinte.

Els resultats facilitats per aquesta empresa especialitzada, acreditada per l’Agència de Residus de Catalunya, indiquen que els elements contaminants no tenen una distribució homogènia sobre el terreny sinó que es concentren en punts concrets, i que aquesta localització permet acotar i sectorialitzar la zones afectades.

torello 1 020620

D’altra banda, l’estudi detecta que es tracta de residus antics i poc actius ja que estan molt degradats, que pràcticament no emeten gasos a l’exterior i estan en profunditat (soterrats a fondàries no accessibles, en molts casos per sota de la capa freàtica). A més, a penes hi ha residus de caràcter industrial. L’estudi determina que l’eventual contaminació és molt estable i que no se’n detecta presència a la superfície.

Ús de les instal·lacions esportives

Amb aquest diagnòstic i la corresponent avaluació de riscos, l’estudi planteja una situació força tranquil·litzadora de cara a mantenir els usos actuals de Can Torelló, tot i que inclou algunes restriccions. Així, es podran utilitzar amb normalitat els camps de futbol i de beisbol ja que estan a l’aire lliure, tant per part dels esportistes i monitors o responsables dels clubs i entitats, com pel que fa a la presència de familiars o acompanyants. També es podran fer servir els vestidors i el magatzem, ja que el temps de presència en aquests espais és limitat, i una eventual exposició a elements contaminants, tot i que com s’ha dit és poc rellevant, seria molt limitada i no tindria conseqüències. Amb tot, cal recordar que en aquests moments les mesures derivades de la pandèmia del Covid-19 obliguen a mantenir tancats els vestidors i restringir la presència de públic a les instal·lacions esportives.

actuacion preve mejorar ampliar las instalaciones actuales can torello 1537435963183

Pel que fa a les zones tancades, és a dir, les oficines i el bar, l’estudi avalua un risc més alt ja que les persones que hi treballen hi romanen més temps i podrien tenir major exposició. Per aquest motiu, i aplicant criteris de prudència, es mantindran tancades temporalment, a l’espera que properament s’estudiarà quines mesures correctores caldrà aplicar per poder- les obrir amb normalitat. El mateix criteri se seguirà a la zona recreativa, on també s’ha localitzat un punt de major risc. Aquest espai es precintarà per evitar el contacte directe amb la superfície, i també es treballarà en l’aplicació de mesures que permetin utilitzar-la amb totes les garanties.

La zona de pàrquing s’obrirà amb normalitat, i en el marc de les accions a realitzar també s’acabarà d’estudiar l’ampliació de la pavimentació de la zona d’accés a l’aparcament més immediata des de l’avinguda del Mar.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
149

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix