L’Olímpic 71, primer a trepitjar terreny espanyolista

Imprimeix

El club cornellanenc, que va ser l’origen de l’històric l’AEJ Riera, va jugar en l’actual ubicació de l’RCDE Stadium

Poca gent coneix que l’Olímpic 71 va ser el primer equip de futbol a jugar en el que ara és l’RCDE Stadium, l’actual terreny de joc de l’RCD Espanyol. Gairebé 50 anys després, els pioners dels equips de futbol de l’entitat esportiva, ja desapareguda des de fa molt temps, es van tornar a reunir-se en un esmorzar per recordar experiències passades. Aquells primers pioners del futbol cornellanenc van ser Luis López, Francisco Jiménez, Manuel Rincón, Manuel Vílchez, Manuel Valverde, Eduardo Castillo, Tomás López, José Antonio Pineda, Manuel Toledano, Antonio Ramos, Juan José Ramos, Luis Sánchez 'Chamaco', Fulgencio Rincón, Miguel Diport, Carlos Zamora, Antonio López, Manuel Girones, Juanma Gámez, José Luque Flores, Enrique Alcaina, Javier Merchán, Nicolás Plaza, Juan Robles, ‘Ricard’, ‘Picón’, ‘Aros’, ‘Mario’ i ‘Bausa’.

olimpic 2

olimpic 3

Nico Plaza explica que “va ser una trobada molt emotiva. Feia molt temps que alguns dels antics companys no els havia vist i em va fer molta il·lusió” i afegeix que “vam recordar vells temps de joc i companyonia”. A l’esmorzar hi van participar Joaquín Juncà, Rodrigo Rodríguez, José Luis Gómez, Matías Plaza, Juan Carlos López, Teo Caballero, Carlos Báguenas, Eduardo Castillo, Álvaro Guerra, Manuel Montero, Manuel Vílchez, Faustino i José Antonio Vilchez. Per altra banda, Matías Plaza, organitzador de la trobada, indica que “va ser una iniciativa que ja tenia al cap des de fa temps i que finalment vaig decidir fer-la per retrobar-nos tots plegats i poder parlar una estona dels vells temps com a futbolistes.”

olimpic 4

La història

El club cornellanenc va néixer en una etapa molt complicada socialment. Havia passat una riuada que havia deixat un dels barris més emblemàtics del municipi, el Riera, en una situació completament de desolació per les greus inundacions con a conseqüència del desbordament del riu Llobregat. En aquest marc social i històric un conjunt de persones com Nicolás Plaza, Ginés Guevara, Antonio Martín o Francisco Plaza, van engegar un ambiciós projecte social i esportiu que abastava diferents disciplines (rugbi, futbol, handbol, escacs, atletisme, etc). Era una època on els equipaments esportius eren escassos.

olimpic 5

En aquest context va aparèixer el primer equip de l’Olímpic 71 format per nois dels barris Riera i Centre, la seva gran majoria alumnes del col·legi Abad Oliba. El primer terreny d’entrenament va ser el descampat del “Campo del Pio”, actual plaça de la Sardana, al costat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Els resultats positius no es van fer esperar i l’equip A es va proclamar campió de Lliga dels Jocs Esportius Escolars i l’equip B campió del Trofeu Memorial Cano.   

IMG 20181125 WA0003

El salt qualitatiu de l’entitat es va fer poc després amb ja un indret en condicions per poder entrenar i jugar, l’antic camp de la Riera, i que actualment ocupa l’RCD Espanyol. La temporada 1974-1975, l’Olímpic 71 va passar a formar part de l’Atlético Riera.

D’aquells primers equips van sorgir jugadors que van fer carrera. És el cas d’Antonio López, que va arribar a jugar al primer equip de l’FC Barcelona. Miguel Diport, també va formar part del Barça (categories inferiors). D’altra banda, Juan Carlos López i José Luque que van canviar d’esport i van jugar a Divisió d’Honor de rugbi amb l’RC Cornellà i l’Universitari.

Redacció / Fotos: LPdB-Nicolás Plaza