L’ombra de la corrupció plana sobre la Unió Esportiva Cornellà

Acusacions d’apostes il·legals, presumptes irregularitats comptables, una possible mala utilització de la instal·lació esportiva o la conversió en SAD són alguns dels fets que s’estan jutjant, investigant o denunciant

A la Unió Esportiva Cornellà se li acumulen els problemes extraesportius. I és que en els darrers mesos diverses persones pertanyents o no a l’entitat s’han vist involucrades en fets presumptament irregulars que estan tacant greument la imatge del club. L’ombra de la corrupció plana sobre un club que, actualment, està sent investigat per Hisenda encara que es negui des del club. De moment, l’equip de govern municipal i la Federació Catalana de Futbol semblen mirar cap a un altre costat.

Frau en el futbol

Recentment, els diaris d’àmbit estatal –El País i El Mundo- han publicat diverses informacions sobre una presumpta trama de frau en el futbol per apostes il·legals on podrien estar implicats la màfia xinesa i italiana així com jugadors del Cornellà, l’entrenador de l’equip i, fins i tot, el president del club verd. Segons El País i en una conversa gravada i publicada pel diari El Mundo, diversos integrants de la plantilla (Marcos, David García, Abraham, Devesa, Pere Martínez, Óscar Sierra o Xavi Puerto) podrien estar darrere de les apostes il·legals i la possible ‘compra’ del partit Cornellà-Eldenc del passat 19 de març.

cornella eldense 1491301167025

Uns fets que, de moment, no han tingut resposta de la Federació catalana de Futbol ni per part de la junta directiva i del seu president, Alejandro Talavera, que encara –segons les nostres informacions- no ha complert les seves amenaces de querellar-se amb els qui difongués informacions que podrien ser injurioses per l’entitat verda. Per al regidor d’Esports de l’Ajuntament de Cornellà, José Manuel Parrado “aquestes acusacions són molt greus i afecten la imatge del club i la ciutat”. El màxim responsable de l’esport espera que s’aclareixin aviat i anuncia que “des de l’Ajuntament s’actuarà si cal”. Segons ha pogut saber La Premsa del Baix, encara hi ha més documentació compromesa que està a disposició del jutge.

Impugnació

D’altra banda, el passat 5 de juny es va celebrar a la sala d’actes de l’Hotel Novotel una assemblea general extraordinària on es va aprovar la transformació del club en Societat Anònima Esportiva. Un acte on es van aplegar només 77 socis dels més de 700 que té l’entitat (un 10%). Entre els assistents hi havien familiars de directius i persones afins a la junta directiva així com, curiosament, Àlex Bosacoma, director de Wospac Barcelona -empresa que opera des de fa anys amb la UE Cornellà (té la seu social just davant el camp) duen jugadors estrangers a la ciutat i a altres municipis, i que té lligams molt estrets amb l’actual Director General, Andrés Manzano-.

Segons ha pogut saber la nostra publicació, un grup de socis està estudiant la possibilitat d’impugnar les darreres assemblees que s’han celebrat, ja que aquests consideren que tan Andrés Manzano, com els directius Tomás Mas i José Antonio Cruz estan sent investigats per presumptament diversos delictes, per la qual cosa haurien d’estar suspesos dels seus càrrecs com ha fet la junta directiva amb altres socis per causes semblants.

D’altra banda, si finalment el club és SAD caldrà saber qui o quins seran els socis majoritaris de l’entitat i com encaixa un club amb ànim de lucre en un model esportiu que diu defensar l’Ajuntament i que no té res a veure amb el que han apostat els nous gestors del club. Referent això, el regidor d’Esports explica que “quan es presentin la documentació com a SAD, els serveis tècnics de l’Ajuntament determinaran que es pot fer i que no pot fer el club en una instal·lació municipal.”

Ús de la instal·lació esportiva

Un dels altres focus de conflicte que hi ha és el presumpte ús que continua fent una empresa externa del Nou Estadi Municipal. Diverses persones es han fet saber a la nostra publicació que els actuals gestors, sembla ser, continuen autoritzant l’activitat d’aquesta empresa.

C cbol WsAAQFxZ

De fet, el grup municipal Cornellà en Comú-Crida per Cornellà (CeC-CpC) ja ha mostrat la seva preocupació, i així ho ha reflectit en els darrers dos plens on ha preguntat a l’actual equip de govern socialista sobre el funcionament de les instal·lacions esportives -des de l’any passat han passat de ser de gestió privada a pública-. “Vam preguntar i ens van donar llargues. Volem dades concretes de l’ús que es fa de les instal·lacions municipals i no entenem per què l’equip de govern no ens les dona”, diu Vidal Aragonés, portaveu de CeC-CpC.

Cornella210514a

Sobre aquest tema, José Manuel Parrado diu que “el canvi de gestió no era per a un millor control de les instal·lacions esportives sinó perquè hi havia clubs que no podien fer front al volum de despeses per les activitats que feien”. Preguntat sobre si té coneixement de la utilització d’una empresa privada de les instal·lacions municipals, el regidor d’Esports explica que “la meva funció és marcar la política esportiva de la ciutat. No ens consta cap queixa ni que cap empresa de fora utilitzi les instal·lacions, ja que no estan autoritzades. Si així fos, nosaltres actuaríem dins les nostres possibilitats” i afegeix que “nosaltres no som policies”. Actualment, el nou Estadi Municipal compta amb personal contractat per l’Ajuntament perquè tingui cura de tot el que succeeix en la instal·lació, passant informes al departament d’esports.

Redacció / Foto: Arxiu-Álex Pomar-CeC-CpC

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix