“Estem treballant per tancar els barris només per als seus veïns”

L’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, afirma que amb la neteja de la ciutat “tenim una batalla important”

Feia temps que Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat, no havia organitzat una trobada amb els mitjans de comunicació que cobreixen informativament el territori i la ciutat. Amb l’arribada del nou any ha tornat a recuperar la tradició. I la veritat és que de l’entrevista-esmorzar mantingut al consistori es va poder extreure quins són els seus pensaments i reflexions de com ha de ser el municipi sota el seu mandat en els propers quatre anys. Durant la xerrada -de més de dues hores- va tenir l’oportunitat de transmetre les seves opinions, inquietuds, preocupacions i decisions sobre diferents temes d’actualitat del seu municipi, però també de la comarca i de Catalunya.  

480376221 1280x720  

Administracions

Balmón es mostra crític amb l’actitud que ha mantingut la Generalitat en els darrers anys sobre el tema municipal. “En aquest recorregut no hem tingut molta companyia. És el cas de la Generalitat que ha estat desapareguda durant molt temps i encara continua així. Espero que es torni a recuperar”. Per a l’alcalde, administracions com l’AMB o la Diputació de Barcelona “han estat més properes” i sobre l’administració central considera que els seus projectes “són d’una altra naturalesa”. Ha reconegut també que, referent al sistema educatiu i de salut a la ciutat, “la Generalitat no ha estat a l’altura, però si ha estat important per cercar solucions amb un compromís en les línies bàsiques. Actualment tenim temes en conjunt” i ha reconegut que “hi ha una bona entesa.”

balmon. gene 1

Projectes

Una de les grans preocupacions que té el govern municipal és la manera “de donar força a la ciutat en el seu espai públic des del punt de vista de fer un projecte que van iniciar en l’anterior mandat com el Cornellà Natura. No cal parlar només del tema verd, sinó també de la contaminació i els valors i conductes de la ciutadania. Tot això ho potenciarem en aquest mandat.”

Balmon cornellanatura

Balmón també ha anunciat que deixarà de dotar recursos a les conseqüències de la crisi per destinar part d’aquests diners a altres polítiques socials: “Hem fet una decisió prudent en el pressupost 2020 de mantenir les mateixes polítiques relacionades en temes d’ocupació i temes de protecció social”. També ha avançat que s’està enllestint dues noves biblioteques als barris Almeda i Fontsanta-Fatjó. “Estaran obertes tot l’any les 24 hores al dia i tindran una funció molt més àmplia”, explica.

Esport

Balmón té molt clar que cal seguir “potenciant l’esport social -un projecte que es va iniciar amb l’exalcalde José Montilla-. És a dir, famílies que no poden o volen que els seus fills estiguin enquadrats en una activitat continua, tinguin l’opció de fer esport en activitats que organitzarem des de l’Ajuntament. Volem fer que l’esport surti al carrer, un projecte que estem treballant fa dos anys. També estem mirant de crear espais tancats on es pugui fer activitat esportiva sense reglamentació”. L’alcalde però va sorprendre quan se li va preguntar de l’entrada, per primera vegada en la política esportiva municipal, de l’esport privat i amb ànim de lucre (cas de la UE Cornellà SAD). Balmón va posar en el mateix nivell totes les entitats sense ànims de lucre amb una que sí que ho és: “El conveni amb la UE Cornellà està regulat com a la resta de clubs esportius de la ciutat, encara que aquest club tingui una figura jurídica. Tenim un conveni de cessió de la instal·lació on només pot utilitzar-la per l’activitat del futbol.”

balmon esport

Polítiques socials

El silenci serà un dels temes estrella en aquesta legislatura municipal. “Hi ha molts conflictes pel tema del soroll durant els darrers anys, i cal reduir-lo en l’espai públic. No volem parlar només de la part de la sanció sinó que cal educar en el benefici que pot tenir, estem treballant amb idees que estan relacionades amb la contaminació acústica, però també amb activitats que permetin potenciar el silenci”, diu.

Balmon solitud

D’altra banda, el tema de la solitud entre la gent gran i els més joves també és una altra de les preocupacions d’Antonio Balmón.“Hem començat a treballar en un projecte que permeti identificar a les persones d’edat avançada i també els joves que se senten sols, i cal definir també la manera d’actuar. Hi ha camí per millorar”, diu. En aquesta problemàtica, cada vegada més estesa, l’alcalde parla “d’una ciutat que de les nou del matí a les nou de la nit té activitat. És per això que molts equipaments de la ciutat s’han d’esprémer perquè facin una funció social i, de fet, ja estem treballant. Buscarem canviar horaris d’activitats per activar la gent al matí.

balmon violencia

El Baix Llobregat ja ha patit dos casos de violència masclista -Esplugues i Sant Joan Despí- des que va començar el 2020. Per a Balmón reforçar les polítiques de seguretat als carrers perquè les dones se sentin “menys insegures” és un tema clau “perquè segures ja estan. El que va passar a Esplugues i Sant Joan Despí no es pot controlar. De fet, nosaltres vam presentar recentment una aplicació al mòbil per evitar aquest tipus de casos. Penso que el problema és global i cal una millor política de comportament a les xarxes socials i als instituts.”

Ecologisme

El projecte Cornellà Natura ha estat un dels eixos més importants de transformació de la ciutat de la passada legislatura i tindrà continuïtat en els propers quatre anys. A més, el tancament de carrers i barris comença a ser una realitat per lluitar contra la contaminació a més de cedir espai públic a la ciutadania. “En aquest moment hem realitzat una experiència de tancar una via -de divendres a diumenge- que només poden accedir els residents. També hem tancat una via on només accedeix el transport públic, i ara estem treballant per tancar barris només per als seus veïns”, ha manifestat.

transit

Balmón no ha acabat de definir com serà aquest tancament perquè què passarà amb persones amb vehicle (cotxe, camió o moto) quan vulguin accedir puntualment  per diverses circumstàncies? Per a Balmón, l’experiència de tancar vies urbanes (barri Riera i Centre) els dies de partit de l’RCD Espanyol està sent molt positiu, tot i que les vies alternatives s’han congestionat. “Sabem com fer-ho i tècnicament no és molt complicat. El que sí que tinc clar és que cal una política de no anar contra el cotxe, perquè tradicionalment s’havia pensat les ciutats pels cotxes, però ara cal que a poc a poc això canvií. Per demostrar que no passa res hem fet diverses experiències com al carrer Miranda o la carretera d’Esplugues. La gent s’ha d’acostumar. No s’enfonsarà ni la ciutat ni ningú, encara que s’ha de justificar i explicar bé aquesta decisió.”

Neteja

Un dels grans, greus i crònics problemes que pateix Cornellà de Llobregat és la neteja de l’espai públic i del reciclatge dels residus que es genera. La ciutat és de les més brutes de la comarca i una de la que menys recicla. Balmón ha anunciat que té intenció de posar fil a l’agulla per revertir aquesta situació: “Hem de renovar la nova contracta de neteja viària i recollida de residus. L’objectiu és superar unes quotes marcades per Europa en els propers anys i que ha de ser del 50% perquè, en cas contrari, ens penalitzaran. Tenim dos o tres anys per posar-nos en marxa i aconseguir millorar el 30% actual”. Per a l’alcalde, “cal plantejar-se nous criteris en la recollida amb el foment de la recollida selectiva, i donar més protagonisme a l’orgànic”, encara que és conscient que “serà complicat per a una ciutat com la nostra que hi viu molta gent, però crec que és un dels temes que ens apassionen i que volem que es concreti. No només cal salvar el dofí de l’altra banda del món si no cal també incidir amb el comportament cívic de la ciutadania i potenciar una bona recollida selectiva. Tenim una batalla important”. A més, ha avançat algunes eines per fer això possible com “contenidors tancats, treballar amb targeta, gestionar de forma diferent la recollida…”

balmon neteja

Pressupostos

Recentment es van aprovar els pressupostos per al 2020 de 103 milions d’euros (engloba les empreses municipals). L’augment ha estat del 2,41% respecte a l’anterior exercici. Segons l’alcalde, “un pressupost que prové de l’esforç dels ciutadans i ciutadanes de Cornellà per a millorar l’educació i sanitat entre altres àrees” (de fet la pressió fiscal ha augmentat). Balmón, a més, s’ha lamentat de no tenir “instruments legals per poder actuar per destinar els nostres superàvits a altres coses una vegada que hem demostrat la nostra capacitat de gestió”.

Habitatge

L’habitatge és un tema fonamental en aquesta legislatura municipal. Balmón considera que per aplicar una bona política d’habitatge cal un “instrument legal per parlar de lloguer privat i públic” i ha afegit que la construcció d’habitatge social“és important per a nosaltres. A l’anterior mandat es van fer 300 habitatges, però no ho va fer directament l’empresa municipal sinó la part privada. Vam decidir que la construcció d’habitatges no podia fer-ho l’empresa municipal per un tema d’endeutament i asfixia producte de la crisi econòmica, però en canvi si ho podia fer un privat -construir i vendre-. Això ho mantindrem.”

Captura de pantalla 2020 02 11 a las 11.26.28

Balmón també explica que actualment hi ha “constructors públics com l’AMB que estan fent pisos a Cornellà” -és el casa de terreny de l’antic cinema Pisa- i puntualitza que “quan a Barcelona parlen d’un 30% de pisos de protecció oficial nosaltres estem ja al 40% i al Ribera Salines del 80%”. L’alcalde sorprèn quan manifesta que “nosaltres no podem garantir lloguer. Un exemple és d’una promoció de 50 habitatges de lloguer, que ens representa una despesa de 8 milions d’euros. Nosaltres fent això no podríem fer res més. Vuit milions representa dos anys d’inversió i implica un endeutament”. És per això que l’AMB va constituir un operador d’habitatges de lloguer on participa “l’Ajuntament de Barcelona, AMB i futurible soci privat per comptar el 50-50. De fet es va fer una convocatòria per trobar-lo però va quedar deserta i ara volem millorar les condicions perquè el nostre objectiu és fer 3.000 habitatges a l’àrea metropolitana”. No descarta altres fórmules com “residències per gent jove de transició, fórmules mixtes o de grups inversors”. Actualment, segons fonts municipals, l’Ajuntament gestiona uns seixanta habitatges de lloguer “encara que la nostra intenció és arribar als vuitanta per llogar a parelles i persones que poden afrontar el 100% del lloguer o famílies amb participació mixta del consistori (50-50). Amb això estem destinant un milió d’euros.”, diu l’alcalde. Així, s’allunya de la política que va realitzar el seu antecessor, José Montilla quan, gràcies a un conveni que va signar amb entitats bancàries, va ser capaç de construir pisos a preus assequibles i de gran qualitat (ex. Fontsanta Fatjó).

ocupes

Balmón també ha denunciat la proliferació de persones i grups criminals organitzats que “cobren a famílies o persones entre 2.000 i 3.000 euros per ocupar un habitatge o el lloguer d’un pis i, a més, els tenen amenaçats”. De fet, ha anunciat que ja ha començat un “treball conjunt amb les comunitats de veïns per alertar-nos de problemes que puguin passar per tal d’evitar que aquestes organitzacions puguin actuar. Anirem contra ells a través d’una denúncia al jutjat, i evitar que la situació crítica que viu molta gent no es puguin beneficiar. La nostra intenció és evitar ocupacions il·legals de grups organitzats que posen en crisi les comunitats de veïns” i afegeix que “ja hem demanat una modificació del codi penal i esperem que això algun dia es pugui incorporar i tenir un instrument per actuar contra gent que especula de la vulnerabilitat de les persones. Actualment tenim una unitat de mediació intervenció que actua”. Ha admès també que no saben quantificar els casos que hi ha a la ciutat però “cal enviar un missatge a aquests grups organitzats de manera pública”. Balmón es conscient que aquest focus de conflictes poden generar “l’aparició de polítiques populistes com el cas de VOX. Jo no vull perdre el temps de parlar d’aquesta formació política i em preocupa més i m’encanta parlar de les conseqüències de per què la gent parla de VOX.”

Tribut metropolità

Balmón ha passat de puntetes quan se li ha preguntat pel polèmic impost metropolità del transport. Un nou tribut que s’aplica des de l’any passat a tots aquells municipis que formen part de la nova zona tarifària. Hi ha hagut molt descontentament per la falta d’informació i les crítiques des dels ajuntaments afectats per l’aplicació incorrecta del rebut. Segons Balmón “el comportament de la gent ha estat positiu, ja que el vuitanta per cent ja ha pagat. Quan s’aplica un nou impost hi ha gent que es revela. Actualment estem treballant per intentar revertir la situació dels rebuts.”

balmon tribut

Política catalana

Balmón ha estat crític amb l’actual equip de govern de la Generalitat: “En els darrers anys ha tingut les dues mans ocupades parlant del procés, però podria haver tingut una mà per dedicar-la al procés i l’altra per gestionar el país. No sé què passarà en els propers mesos a Catalunya però el que sí que cal és estabilitat tant al nostre país com a la resta d’Espanya”.

Redacció / Fotos: CCMA-UOC-Arxiu-JMª Torrent

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

El millors de la setmana

El millors de la setmana
El millors de la setmana

Reportatges

Les mesures són les mateixes que estan en vigor des del passat 7 de gener

El Procicat allarga quinze dies més les mesures per frenar l'epidèmia

El Departament de Salut alerta que encara continua l'alta pressió assistencial als hospitals
552

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2015 Mediabaix. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix