Álvarez Izquierdo: “Estic feliç per haver complert amb el que se m’exigia”

Imprimeix

El santjoanec s’ha acomiadat aquesta darrera temporada de l’arbitratge en actiu a Primera Divisió

Després més d’una dècada a Primera Divisió, Alfons Javier Álvarez Izquierdo (12/09/1972) penja el xiulet. I ho fa amb l’orgull d’haver realitzat la feina ben feta durant tots aquests anys amb l’exigència d’haver estat a la màxima categoria del futbol nacional. Recorda amb molta emoció el seu darrer partit xiulat, un Atlètic de Madrid-Eibar (20 de maig de 2018), culminant una dilatada trajectòria arbitral que va començar l’any 2008. Han estat moltes les experiències d’aquest santjoanenc que segueix vinculat al món de l’arbitratge, la seva gran passió.

Aquesta ha estat la teva darrera temporada com a àrbitre a Primera Divisió. Quin balanç fas de la teva dilatada trajectòria?

Són moltes sensacions, felicitat per haver complert amb el que se m'exigia, un sentiment de creixement personal i un sentiment de lleialtat al futbol i a la família arbitral.

Suposo que hi ha hagut moments difícils però també de bons durant tots aquests anys. Diga'm un de cada?

Els moments amargs d’un àrbitre són aquells relacionats amb alguna errada important i que posteriorment una vegada a acabat el partit i visionada t’adones que t’has equivocat. Les lesions, que t’impedeixen fer la teva labor també són moments amargs. Com a moments bons, tinc infinitats de records però en especial em quedo amb l’últim partit de Primera Divisió on vaig endur-me als meus fills Júlia, Martina i Manel i poder compartir aquests moments junts.

noticias 15242

Has passat per totes les categories (des de les més baixes fins a Segona B, Segona A i Primera Divisió). Ha estat més complicat xiular en les Lligues professionals o a les altres?

Cada categoria té la seva complexitat i dificultat, i més tenint en compte que l'Alfons àrbitre ha anat evolucionant any darrere any, adaptant-me i aprenent en cada una d'elles.

Has pogut xiular a l'elit del futbol nacional, però potser t'ha faltat la guinda al pastís que ha estat poder ser àrbitre internacional (has pogut arbitrar la selecció catalana). Ha estat una decepció per a tu?

Des del primer moment vaig acceptar esportivament no formar part de la plantilla d'internacional, els companys àrbitres que l'havien assolit havien fet una temporada millor que la meva i s’ho mereixien.

Com veus l'arbitratge actual a nivell nacional i internacional? Modificaries o potenciaries alguna cosa?

El futbol evoluciona i evoluciona l’arbitratge, en aquest sentit unes de les millors lligues del món té la millor plantilla d’àrbitres del món, això no ho dic jo, sinó les persones que manen a UEFA i FIFA, arbitrar a Espanya amb el nivell d’exigència en tots els àmbits és fruit de la preparació i talent dels seus àrbitres adquirida en el temps des del treball que ja és minuciós des de categories inferiors.

ACC81lvarezIzquierdo

Penses que amb 45 anys un àrbitre hauria de deixar d'arbitrar?

Avui dia els àrbitres arriben a l’edat límit de l’arbitratge en un estat físic exemplar i amb una gran experiència que ens fa arribar a la fi de la carrera esportiva en un gran moment, això comporta que s’estigui estudiant la possibilitat d’allargar 1 o 2 anys l’edat arbitral.

Ha estat difícil compaginar el treball i la família amb l'arbitratge?

Sempre és complicat, he tingut la sort de treballar en una empresa gran com es TMB i canviant dies amb els companys o gastant dies de permisos personals sempre he pogut compaginar-lo. A part des que va néixer la meva primera filla he reduït la meva jornada laboral per no sacrificar la família.

La figura de l'àrbitre està suficient valorada?

Hi ha interessos molt forts per desprestigiar la imatge de l’àrbitre i utilitzar-la com a part del motor econòmic del futbol per crear polèmica i en definitiva un augment de venda de diaris i/o tenir més audiència. Això lògicament crea una opinió negativa en la societat que és difícil canviar. En la gran família del futbol on tots tenen cabuda, els entesos i els coneixedors del nostre treball sí que valoren i cada vegada són més els que denuncien la hipocresia esportiva que utilitza la nostra imatge només per polemitzar.

1421940982 extras noticia foton 7 1

Des de fa pocs temps s'està aplicant un nou sistema d'arbitratge amb el VAR. Què en penses?

El VAR no és un tema de gust personal, el futbol ¡ quan més just més acceptació tindrà com a esport en una societat valors, però han sigut els interessos econòmics els que han promogut aquesta eina que ajudarà a l’àrbitre a corregir una jugada errònia tipificada en el protocol per convertir-la en un encert en el camp i que cap equip surti perjudicat. En el Mundial de Rússia hem vist que funciona i això ha comportat l’acceptació unànime de la família del futbol.

var

Creus que en un futur llunyà la nova tecnologia del VAR podria 'substituir' la figura l'àrbitre?

No perquè el VAR és un assistent de l’àrbitre on només apareix en jugades errònies específiques.

Ara que ha finalitzat el mundial... A quin nivell han estat els àrbitres?

La millor notícia és que no s’ha parlat dels àrbitres i sí de futbol i del bon funcionament del VAR, això vol dir que l’arbitratge a estat a un gran nivell.

El teu futur, ara que has deixat l'arbitratge continuaràs estant lligat a aquest món? Quines fas si fas alguna?

Ajudar des de la Delegació del Baix Llobregat als àrbitres i formar part del projecte VAR per la temporada que comença.

Què els diries als joves que voldrien fer-se àrbitres?

És un treball dur que requereix molt sacrifici i amb gran capacitat de realització.

Redacció / Fotos: Arxiu