Anfruns: “La meva obsessió és el ciutadà i el treball i millora policial”

Imprimeix

El comissari és el nou cap de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos d’Esquadra

La Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS) dels Mossos d’Esquadra té un nou cap des de fa nou mesos. Carles Anfruns va substituir a la comissària Cristina Manresa després de gairebé vuit anys al capdavant de la regió. Un servei de qualitat al ciutadà, el treball en equip i la millora del cos policial són alguns dels aspectes que el nou comissari granollerí, fins ara a la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, vol potenciar. La Premsa del Baix ha tingut l’oportunitat de parlar amb ell per conèixer més de prop un dels responsables de la seguretat a la comarca.

anfruns 2

Quina valoració fa dels primers mesos al capdavant de la Regió Policia Metropolitana Sud?

Considero que la Regió és molt agraïda en tots els sentits. Ho dic perquè vinc d’un lloc on he supervisat totes les comissaries de Catalunya. Tinc uns grans grups de treball i això ja és important. De fet, des que estic en aquesta nova destinació no he parat. Hem tingut un atac terrorista, els fets de Gavà on un agent va perdre la vida en acte de servei, una bomba lapa contra un ciutadà a Viladecans, a més dels fets delinqüencials més habituals que ens trobem cada dia. No ha estat una regió que pogués dir que he entrat amb una quota de normalitat. D’altra banda, és una zona on hi ha costa, muntanya, l’aeroport, grans ciutats… Els nostres comandaments estan als llocs dels fets. A més, m’he trobat amb uns alcaldes i alcaldesses que hi col·laboren, amb una gran visió municipalista i de treball conjunt. Si els observes, n’aprens molt.

Això doncs… un aterratge una mica mogut oi?

Hem d’estar preparats per a tot. No és fàcil ni difícil. Si et dediques als quatre robatoris de sempre, sembla que la teva marxa s’alenteix i hi ha monotonia. Han estat mesos intensos, no ha estat gens fàcil perquè ens hi han possat a prova, però tinc un gran equip. El cert és que el que ha passat en aquesta regió no havia passat mai. No he tingut temps per a cap tipus de monotonia ni avorriment. D’altra banda, penso que cal innovar constantment i evolucionar, que és el que fem des de Mossos d’esquadra.

La Regió Policial Metropolitana Sud, que abasta tres comarques –Garraf-Penedès i Baix Llobregat- no li permet l’avorriment. Ho dic perquè té de tot…

Quan treballes amb aquest equip, de gran talent, tant fa amb el que et trobes. Jo sóc molt admirador dels Mossos d’Esquadra i de la feina que desenvolupen. Tinc grans professionals. Quan ens posen prova pel que sigui hem d’estar preparats. Tinc un equip de Mossos d’escala bàsica que és genial.

L’anterior comissària, Cristina Manresa, va deixar una gran empremta durant el temps que va estar ocupant el càrrec. El llistó és alt…

No és una competició. No és qui és millor. Penso que ella va fer una bona feina perquè m’he trobat una estructura policial i un treball que desenvolupen els policies. La seva feina m’ha facilitat la meva, però també la que va fer Ferran López. He heretat una bona estructura de treball, unes bones pautes, uns bons procediments.

anfruns 3

Quins objectius s’ha marcat?

Fer millorar el cos policial i seguir aquesta la línia de treball que s’ha dut a terme. Estem en una societat que està evolucionant constantment, si et quedes al marge com altres policies d’Europa t’estanques i al final sembla que la societat s’ha d’adaptar a tu. Per exemple, Internet i xarxes socials. A més, tenim un 85% de persones que denuncien venen a aquesta institució, i cal estar preparat. I no només tecnològicament sinó emprant un mateix llenguatge. No pots desfasar-te, quedar-te en un gueto. Cal ser pròxim, saber el que la societat necessita i estar davant. Acompanyant a la societat. Ara està de moda les estafes, perquè la gent compra molt per internet. Hem d’intentar arribar a la gent perquè la gent sigui racional a l’hora de comprar un producte. Aquest fenomen és nou i estem rebent moltes denúncies. Hem d’intentar fer canviar l’actitud de la societat.

El que no em pot amargar és que els fets delinqüencials han pujat…

A la Regió i a la resta de Catalunya. Tanmateix som una de les regions que menys pugem. Els furts han experimentat un gran creixement i estem treballant intensament perquè no sigui així. També han pujat les estafes. El que em preocupa més i els comandaments d’aquesta Regió són els robatoris en domicilis. Hi ha un lleuger increment però amb números similars que el 2015.

20180220 111132

Caldrien més efectius policials?

Com més, millor. Encara que si no els tenim, caldrà gestionar amb més eficàcia. Si s’incrementés la plantilla i hagués més despesa en material faria baixar els fets delictius? Això no està demostrat. Per tant, amb el que tenim cal fer una bona gestió.

Els darrers esdeveniments polítics i la implantació del 155 els ha afectat d’alguna forma?

L’operativa és igual amb la resta de cossos policials. La nostra vida professional-laboral operativa no ha canviat. A nivell operatiu no he tingut cap trucada ni directriu. El que mana, que és el cap del cos, és el que interlocuta amb el qui ha de fer-ho. Treballem igual. La nostra obsessió és el ciutadà. Estem al marge de la política i en centrem amb els problemes del ciutadà.

La col·laboració de la ciutadania és important per a facilitar la tasca dels Mossos d’Esquadra…

Com més participin de la seguretat, més seguretat tindrà aquesta societat. Penso que la gent ha de participar més de la seva seguretat. És un concepte d’hàbit. Donem servei a tothom que el requereix. També la proximitat al ciutadà és fonamental.

20180220 112528

I per acabar… quins reptes té al davant?

El primer conèixer bé tota la Regió, ja que no he tingut temps encara de veure tots els alcaldes i alcaldesses, associacions de veïns, etc. D’altra banda vull millorar la nostra policia, ja que internament podem fer moltes coses i per això cal una formació constant. Una de les meves obsessions és la protecció jurídica als policies. El que vull és garantir que les actuacions dels Mossos tinguin la màxima de garantia jurídica. És el cas d’usurpació de l’habitatge. Si el Mosso se sent segur, pot donar servei, i si ell se sent segur el ciutadà ho veu.

Redacció / Fotos: LPdB