El Baix Llobregat és la tercera comarca que més aporta al PIB de Catalunya

Imprimeix

El sector industrial continua tenint més pes a la comarcal i es van crear més de 400 noves empreses.

Segons l’Informe Socioeconòmic Anual de l’any 2014 de l'Observatori Comarcal, el Baix Llobregat es va caracteritzar pel creixement del PIB en tots els àmbits territorials que va permetre ser la tercera comarca que més aporta al conjunt de Catalunya amb un 10,6% (la primera va ser el Barcelonès i la segona el Vallès Occidental), però és la catorzena en PIB per càpita.

D’altra banda, el 63% del Valor Afegit Brut de la comarca prové del sector serveis. L’industrial, però, continua tenint més pes a la comarca que al conjunt de Catalunya. Així, les indústries químiques, de material de transport i agroalimentària són les principals en aportació al VAB industrial del Baix Llobregat. Mentrestant, les principals activitats en aportació al VAB del sector serveis són serveis a les empreses, immobiliàries i comerç.

Més empreses

També s’ha pogut apreciar un augment en el nombre d’empreses registrades al Baix Llobregat amb un total de 426 empreses més que l’any 2013. El 84% de les empreses registrades són microempreses (menys de 10 treballadors), mentre que el 26% realitzen activitats econòmiques relacionades amb el comerç (serveis de menjar i begudes). D’altra banda, es consolida el creixement del pes de les empreses d’alt nivell tecnològic i basades en coneixement en el conjunt del teixit empresarial de la comarca. Cal destacar també que les empreses de major grandària són les que registren un major creixement.

El 30% dels centres industrials de la comarca són basats en un nivell alt i mitjà-alt de tecnologia. El 23% de les empreses de serveis són de sectors basats en el coneixement.

Petites i micro empreses

El 96,9% del total d’empreses de la comarca són de menys de 50 assalariats (la majoria de les microempreses al Baix Llobregat no supera els 5 assalariats, que són el 73%). Les activitats que han creat més empreses són serveis de tecnologies de la informació i serveis tècnics d’arquitectura i enginyeria destruir (70 empreses més). En canvi, les activitats relacionades amb la construcció, les activitats associatives i arts gràfiques i suports enregistrats són les que perden més centres d’activitat.

Regulació d’ocupació

El 2014 es van autoritzar 152 expedients d’ocupació que van afectar 2.695 persones. Respecte a l’any anterior, va disminuir el nombre d’expedients autoritzats i persones afectades. Van disminuir en 207 els ERO autoritzats i en 13.634 persones afectades. La mesura més emprada va ser la suspensió i també va ser la que més persones va afectar. El sector serveis va concentrar el volum més gran d’ERO’s autoritzats, mentre que la indústria concentra el major volum de persones afectades. El 22% de les persones afectades per un expedient autoritzat estaven ocupades en la fabricació de vehicles de motor.


Redacció / Foto: LPdB