Viladecans posa els fonaments per transformar el Polígon del Centre

Imprimeix

Està emmarcat dins del projecte europeu USEAct on s’ha establert un full de ruta per fer del sector industrial més antic de la ciutat un dels més moderns del continent.

Viladecans ha iniciat la transformació del sector econìmic més antic de la ciutat, el Polígon del Centre, que fa més de tres dècades que es va construir. La remodelació d'aquest espai, amb un total 66 hectàrees, es fa a través de la participació de Viladecans en el projecte USEAct –emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea–, que treballa per la renovació de les ciutats des d'una perspectiva de sostenibilitat econòmica, mediambiental i social. Precisament, ahir dimecres es va clausurar el projecte en un acte amb mig centenar de persones, entre els quals hi havia empresaris del sector d'activitat, experts i tècnics de l'administració, on s'ha donat a conèixer el pla d'accions establert pel grup local de treball després d'una feina de dos anys.

Tretze accions

El pla d'accions apunta les tretze principals necessitats dividides en quatre grans eixos: la solució de deficiències estructurals, la integració amb la resta de la ciutat, la millora de la competitivitat i l'increment de la sostenibilitat.

Amb aquest full de ruta, l'Ajuntament de Viladecans establirà els pròxims anys, amb la participació activa del teixit empresarial, les fórmules per modernitzar un polígon industrial que compta "amb 303 espais d'activitat, el 72 % dels quals estan ocupats per 167 empreses en funcionament", segons va exposar Marc Montlleó, tècnic de l'agència pública Barcelona Regional. Una xifra que demostra "una bona salut", segons l'arquitecte Enric Batlle, un dels experts participants, qui ha afegit que "l'espai té un gran potencial" i ha apuntat que cal incrementar l'espai públic al sector, ja que ara és el 21 % de la superfície, quan el més habitual és estar per sobre del 50 %.

D’altra banda, l'alcalde Carles Ruiz ha destacat que "es tracta d'un dels projectes més il·lusionants dels pròxims anys per a Viladecans, ja que no es tracta d'una simple transformació urbana, sinó que, per donar més oportunitats a les empreses, una vegada més la ciutat té l'oportunitat d'innovar, ja que fer aquesta renovació amb una elevada activitat és un repte que encara no s'ha dut a terme a cap indret del país". L'alcalde ha apuntat que, a més de la millora d'infraestructures, la intenció de convertir l'espai en un "districte amb un balanç energètic quasi nul, perquè els costos de l'energia marquen bona part de la competitivitat de les indústries".

Marcos Durán, gerent de l'empresa Centro Tècnica, ubicada al Polígon del Centre, va apuntar en la jornada que "l'espai requereix d'una modernització, en especial de les infraestructures tecnològiques i de gestió de l'aigua". Una idea en la qual va incidir Jaume Calbet, propietari de l'empresa Calbet, qui va apuntar que "el polígon s'ha quedat antic i s'ha de transformar per integrar-se millor a la ciutat".

Redacció / Foto: Ajuntament de Viladecans/Pepa Álvarez