Miguel Sebastián: “Potser hauríem pogut demorar el Castor”

Imprimeix

L’economista, exministre i docent va tancar la cinquena edició del Cornellà Creació Fòrum.

L’economista i exministre va tancar ahir la cinquena edició del Cornellà Creació Fòrum es va tancar ahir amb la intervenció de l’economista i exministre socialista Miguel Sebastián. En la seva intervenció va fer un repàs de les fortaleses i febleses de la nostra economia i va obrir un debat sobre els canvis als quals s’hauria de sotmetre l’actual model productiu. “No pot ser exclusivament tasca d’un govern. Ni tan sols del conjunt d’administracions públiques. Requereix d’un gran acord nacional, del sector públic i privat”, va afirmar en la seva conferència d’avui a L’Auditori de Cornellà.

Segons Sebastián, deu anys després, l’economia espanyola “s’enfronta a uns reptes estructurals molt semblants als quals ja tenia a principis del segle XXI, però aquesta vegada, sortint d’una crisi dolorosa amb importants lastres que condicionaran el nostre creixement en la recuperació econòmica”. L’exministre va enumerar entre ells, “els històrics estocs de deute públic i extern, el deute privat, la situació del sistema financer, sense oblidar el nivell d’atur”. Sebastián va dir també que entre els problemes estructurals que cal abordar apareix “la pèrdua de pes del nostre sector industrial, a més de la nostra dependència energètica, la baixa productivitat per hora treballada, o, fins i tot, la dualitat del mercat de treball” i també va destacar com a punt per a la reflexió a la recerca de solucions “l’excessiva bancarització, la burocràcia, el baix nivell d’emprenedoria i d’innovació, segons el seu parer.”

Autocrítica sobre el projecte Castor

A més, segons informa l’Agència Catalana de Noticies, durant la seva intervenció, Miguel Sebatián va fer autocrítica de l’afer Castor. Segons Sebastián, vist amb perspectiva, “potser hauríem pogut demorar el Castor" en referència al decret de concessió de l'explotació del Castor a Escal UGS que ell va signar. Sebastián va raonar que "era una instal·lació els beneficis de la qual, a curt termini, no rebiem perquè no teniem problemes de subministrament de gas ni de punta de demanda". Sobre la indemnització de 1.350 MEUR, dubta que el govern de Rajoy hagi fet "un bon ús" de la clàusula de compensació, condicionada a què "la planta estigués operativa". Amb tot, va assegurar que estava "totalment tranquil amb el que vam fer amb el Castor" i va remarcar que "la ubicació va ser decisió de l'empresa."

Sis actes a Cornellà Creació 2014

L’acte d’ahir va posar el punt i final a la cinquena temporada del Cornellà Creació Fòrum. En total han estat sis actes que han registrat l’assistència de més d’un miler de seguidors, la majoria d’ells representants de petites i mitjanes empreses ubicades en el territori però també amb el vistiplau d’altres de major pes que formen part de l’entramat econòmic de Catalunya.

Redacció / Foto: Cornellà Creació Fòrum