L’Observatori Comarcal presenta l’informe del segon trimestre de la conjuntura laboral

Imprimeix

L’atur registrat disminueix un 7,6% i augmenten en 5.012 els contractes registrats respecte al trimestre anterior.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha editat l’informe de la conjuntura laboral de la comarca en el segon trimestre. Segons aquest informe, tots tres components de l’estructura productiva (població assalariada, autònoma i comptes de cotització) augmenten per als tres àmbits territorials: Baix Llobregat, l’àmbit metropolità i per al conjunt de Catalunya. Pel que fa a les activitats que més creixen, s’hi troben activitats relacionades amb l’ocupació i el transport aeri. En canvi les activitats d’educació, serveis socials sense allotjament i serveis de menjar i begudes són les que han perdut més població ocupada. En aquest segon trimestre de 2014 la població ocupada al Baix Llobregat augmenta tant pel que fa a la dinàmica global i com a la dinàmica pròpia.

L’atur

Les persones aturades registrades disminueix un 7,6% respecte al trimestre anterior, seguint la mateixa tendència que l’àmbit territorial metropolità i el conjunt de Catalunya. El 15,1% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera.

La disminució de l’atur d’aquest segon trimestre es dóna, sobretot, en els grups d’edat entre 16 i 34 anys. Per sexes, la disminució s’observa més entre els homes que entre les dones, destacant la dels homes de 25 a 34 amb un descens del 19,3%. Respecte al mateix període de l’any anterior, es continua confirmant la pujada de l’atur registrat en els grups de més edat.

La taxa d’atur registrat de les dones supera a la dels homes en tots els grups d’edat excepte en el grup més jove, de 16 a 24, que és exactament la mateixa (12,1%).

Les activitats relacionades amb l’ocupació (inclou ETT) i les activitats especialitzades de la construcció són els grups que més disminueixen l’atur a les oficines de treball. Les activitats de les llars que donen ocupació a personal domèstic i les asseguradores, en canvi, són alguns dels sectors que han augmentat el nombre de persones aturades aquest trimestre.

Contractació

Segons l’informe de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, augmenten en 5.012 els contractes registrats respecte al trimestre anterior (un 10% respecte al trimestre anterior i més d’un 18% respecte al segon trimestre de 2013).

La proporció de contractes indefinits es situa en el 12,4% del total. Per sectors econòmics, els serveis a la producció (inclou ETT) concentren el 22,6% dels contractes. Són el comerç, la restauració i l’hoteleria les activitats majoritàries en nombre de contractes formalitzats aquest trimestre, amb un 28% de contractes registrats. D’altra banda, el 32% de les contractacions registrades eren per a ocupacions elementals i un altre 24% per a treballadors de restauració, personals i venedors. La contractació de persones estrangeres augmenta un 7% respecte al trimestre anterior i se situa en el 14% del total de contractes.

Redacció / Foto: Diablots