PIMEC, en contra dels canvis del Govern en les cotitzacions

Imprimeix
Les pimes i els autònoms seran els més afectats perquè “penalitzen la recuperació de l’activitat empresarial i, per tant, de l’ocupació”.
 
PIMEC adverteix al Govern central que els canvis en les cotitzacions socials que ha aprovat i publicat en el BOE el 21 de desembre del 2013, a través del Real decret llei de mesures per afavorir la contractació estable i millorar l’ocupabilitat dels treballadors, perjudiquen la recuperació de l’activitat de pimes i autònoms de manera directa.

Aquests canvis en les cotitzacions tindran un impacte negatiu tant sobre la retribució neta que percebran els treballadors, com sobre la competitivitat de les empreses. Tot i que aquest impacte no serà igual a cada empresa, perquè dependrà de les remuneracions en espècie que ofereix cadascuna,“alguna empresa ja ha calculat que pot arribar a significar un augment de costos salarials d’un 2%”. Però en tot cas, les empreses més afectades seran aquelles que facin servir sistemes de compensació més diversificats i també aquelles que apliquen convenis col·lectius que estableixen aquests sistemes de remuneració com a obligatoris.

Es pagarà més
A més d’aquesta novetat, que tal com ja ha admès el Govern té una finalitat purament recaptatòria, se li han de sumar altres canvis que van en la mateixa línia i que afecten sobretot a pimes i autònoms: Puja un 2% la base mínima de cotització per autònoms i un 5% la base màxima. Pel que fa als autònoms societaris i aquells amb més de 10 treballadors a càrrec seu, la base mínima de cotització s’incrementa fins als 1.051,50 €, el que significa un augment de la cotització mínima mensual d’un 22%.

Segons PIMEC “el Govern ja va eliminar la cobertura del FOGASA en els acomiadaments objectius d’empreses de menys de 25 treballadors, i també va suprimir la majoria de bonificacions a la contractació. Per això des de PIMEC consideren “que tots aquests canvis són contraris al compromís del Govern de reduir les cotitzacions socials durant el 2013 i 2014 (recollit a l’exposició de motius del Real decret-llei 20/2012, de 13 de juliol)”. I adverteixen al Govern central que tots aquests augments, i els que sembla que s’estan preparant (com la pujada de l’IVA sanitari) són del tot contraproduents per generar ocupació, ja que perjudiquen enormement la competitivitat de les pimes i els autònoms, i per tant, l’augment de la seva activitat econòmica”.

PIMEC rebutja també “el silenci i la poca transparència amb què s'ha posat en marxa aquesta mesura, ja que no es va esmentar durant la roda de premsa posterior a la seva aprovació en el Consell de Ministres. El Govern central sembla no tenir en compte la realitat i situació del teixit empresarial i de la majoria dels treballadors en implementar aquests canvis en les cotitzacions.”

Redacció / Foto: KLB-group