Es presenta la plataforma “Outlet Fora” que s’oposa a la construcció d’una gran zona comercial a Viladecans

Imprimeix
Té previst celebrar el pròxim diumenge 15 de desembre un acte reivindicatiu a la plaça Europa.
Ahir es va presentar en roda de premsa la plataforma “Outlet Fora”, formada per diversos col·lectius que s’han unit per lluitar contra la construcció d’una gran zona comercial a l’antiga zona agrícola de ca n’Alemany. Consideren que cal fer, primer de tot, un estudi de l’impacte econòmic i mediambiental que suposaria la realització de l’outlet. Des de la plataforma reconeixen que l’estudi està fet “però quan es va realitzar es va definir per una altra activitat i no per la que volen fer ara”, segons explica Raúl Bastida, portaveu del Delta Viu. A més la plataforma ha anunciat que volen fer un seguiment per saber si es compleixen les normatives. A la roda de premsa que es va realitzar a la seu de la Xarxa de Comercial de Viladecans, també va participar Miguel Ángel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya i va manifestar que “hi ha uns responsables clars i aquests és el Govern de Catalunya i també l’Ajuntament de Viladecans. Més de la meitat del comerç multimarca del municipi desapareixeria i hi hauria una degradació de la zona comercial amb l’afectació amb la resta de l’activitat comercial i l’empobriment de la zona urbana seria un fet entre dos i cinc anys”.

La plataforma “Outlet Fora” té previst el pròxim 15 de desembre fer un acte reivindicatiu a la Plaça Europa de Viladecans en contra de la construcció del centre comercial. A les 11 hores s’organitzarà un Esmorzar Popular on hi haurà activitats per a nens i exposicions, i a les12 hores hi ha previst xerrades de diversos representants de col·lectius de la plataforma i, posteriorment, la lectura d’un manifest.

Posició del comerç local
D’altra banda, Esteve Blanch, president de la Xarxa Comercial de Viladecans, explica que la Xarxa “aglutina aproximadament el 25% del comerç de Viladecans i donem suport aquesta iniciativa juntament amb associacions de comerciants del Baix Llobregat com Sant Boi, El Prat, Sant Joan Despi, Sant Vicenç, Pallejà, ... perquè creiem que les grans superfícies perjudiquen el comerç local o de proximitat dels nostres municipis. A més considera que el comerç “és la principal font d'ocupació dels municipis i Viladecans no es una excepció. Donem un servei de qualitat i proximitat, donem vida als carrers i en molts casos els il·luminem i decorem amb les nostres aparadors”. Per a Banch “crear un altre gran superfície en una zona amb una gran densitat i a 100 metres d'un centre comercial amb una crisis permanent des de fa anys (Vilamarina) pot si no crear un desert de locals comercials a la zona que com sempre perjudica el gran empresari. Des de la Xarxa Comercial estem lluitant en positiu amb l’Ajuntament de la nostra ciutat per aconseguir una millora substancial per al comerç que sempre acabem pagant els plats trencats. En l'acte d'avui volem sumar-nos en aquesta reivindicació e intentar aconseguir que si no es pot aturar, aquesta sigui l´última gran superfície a la zona.”

 
L’Incasol es defensa
D’altra banda, en un comunicat, l’Institut Català del Sol (Incasol) ha deixat clar que els terrenys estan qualificats com a “sol urbanitzable programat en el Pla General Metropolità de 1976 i que el procès urbanístic que s’està desenvolupant a la zona de Ca n’Alemany està dins la legalitat”. D’aquesta manera, l’Incasol surt al pas de les acusacions que ha fet la plataforma Outlet Fora sobre el treball que estava fent l’administració catalana.

 
Redacció / Foto: Arxiu