El PIBpm del Baix Llobregat és el 10,6% del Producte Interior Brut de Catalunya

Imprimeix
El Prat de Llobregat, Abrera i Martorell són les poblacions amb el PIBpm per habitant més elevat.

L'Observatori Comarcal ha emès una nota informativa amb les darreres dades publicades del Producte Interior Brut. Aquesta nota inclou les darreres dades trimestrals del PIB català, espanyol i europeu; l'estimació del PIB comarcal de 2012 i municipal de 2010, i les dades del creixement interanual del Valor Afegit Brut comarcal (VAB).

Segons les dades que es publiquen, el Baix Llobregat és la tercera comarca en aportació al PIB català. Els 21.808 milions d’euros del PIBpm de la comarca representen el 10,6% del PIB de Catalunya. Respecte al 2009, ha augmentat en 0,05 punts percentuals el pes del PIB comarcal. Tot i amb això, el posicionament del Baix Llobregat disminueix quant es miren les dades del PIB per càpita, situant la comarca al lloc catorzè i col·locant-se per sota de la mitjana catalana.

A partir de les dades de l’Idescat, entre les poblacions amb més PIBpm per habitant trobem El Prat de Llobregat, Abrera i Martorell, i les que menys Torrelles de Llobregat, Corbera i Begues.

L'aportació dels sectors industrial i de la construcció al VAB comarcal és superior a l'aportació d'aquests en el conjunt del VAB català. Tot i amb això, el sector serveis és el sector que més aporta al VAB del Baix Llobregat, com també el que més ha resistit a la disminució generalitzada de la producció, destacant l’agricultura i la construcció on el descens supera el 7%. El descens és més acusat al Baix Llobregat en tots els sectors productius.

Sector primari
D’altra banda, la variació del VAB del sector primari ha observat un comportament diferencial entre Catalunya (amb un creixement del 3,1% respecte al 2006) i el Baix Llobregat que destaca per la seva disminució d’un 4’5%. Després de la lleugera recuperació del VAB del sector primeri, en el 2012 el Baix Llobregat registra un descens del 9,7% respecte l’any anterior. Els principals productes en quant aportació al VAB del sector primari al Baix Llobregat són les hortalisses (el 50% del total), les flors i plantes ornamentals (20%) i la fruita fresca (14%). Aquests 3 productes han observat respecte al 2011 creixement en el cas de les hortalisses.

Indústria
Des del 2006 la variació acumulada del Valor Afegit Brut mostra un descens generalitzat, sent superior al Baix Llobregat (-2,2%) que a Catalunya (-1,1%). La indústria química (19%), el material de transport (19%) i la indústria agroalimentària (10%) són els principals subproductes del sector industrial de la comarca. Mentre que la indústria química i el material de transport ha disminuït en la seva aportació al VAB industrial, la indústria agroalimentària ha presentat un increment del 3% respecte al 2011.

La producció d’altres minerals no metàl·lics (-9%), la indústria metal·lúrgica (-7%) i la producció d’equipament elèctric, electrònic i òptic són els subsectors industrials que més han disminuït al VAB industrial del Baix Llobregat.

Mentre, Immobiliàries i serveis a les empreses (29%), comerç (21%) i Administració Pública, sanitat i ensenyament (17%) són els subsectors que més aporten al Valor Afegit Brut del sector serveis. Aquests subsectors han disminuït en quant aportació al VAB sectorial respecte al 2011. Altres serveis socials i serveis i hostaleria són els subproductes de serveis que millor s’han comportat respecte l’any anterior (0,4% i -0,1% de variació interanual respectivament).

Redacció / Foto: CCBLL