El programa Reempresa Mercats Municipals concentra el 28,5% al Baix

Imprimeix

Pel que fa a l'oferta de parades de mercat disponibles destaca també la comarca amb un 21%

La Destinació Barcelona, formada per la ciutat i les comarques de la província, ha superat les 1.000 empreses i entitats turístiques amb Certificació Biosphere Sustainable, que reconeix les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses turístiques i serveis.

GFKajIJWsAE4pqo

El programa Reempresa Mercats Municipals, que posa en contacte futurs emprenedors i parades de mercat buides o actives que necessiten relleu, ha permès salvaguardar 103 parades de mercat i 191 llocs de treball des de la seva creació el 2017, i ha generat 1,7 milions d'euros d'inversió induïda. En aquests cinc anys el programa, impulsat per la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot, ha permès fer difusió i atendre 430 parades de mercat municipal.

De les 103 parades, un total de 42 estaven buides i 61 en funcionament. Pel que fa al preu mig de les cessions, el 86% de les operacions s'ha situat per sota dels 50.000 euros, i el 14% d'operacions restant entre els 50.000 i 150.000 euros. El preu mig de cessió s'ha situat en 18.000 euros.

Reepresa Mercats 3

Entre els paradistes que busquen relleu, el 62% són dones. Pel que fa al motiu principal de cessió de les parades de mercat en funcionament, la meitat dels paradistes atesos (48,87%) busca relleu a causa de la jubilació. Un 14,29% necessita deixar la parada per motius de salut, un 12,78% per canvi de professió i, entre la resta de causes minoritàries, figuren motius personals (6,77%), impossibilitat de portar el negoci (4,51%), canvi de domicili (3,76%), falta de temps (3%), cansament (2,26%), jubilació anticipada (2,26%) i necessitats de conciliació familiar (1,5%).

Reepresa Mercats 2

La diputada de Comerç i Consum de la Diputació de Barcelona, Olga Serra, destaca el programa Reempresa Mercats Municipals permet "donar una segona oportunitat a les parades, mantenir vius els mercats i generar nova ocupació" amb persones reemprenedores que, a més, "no comencen de zero sinó que poden comptar amb l'avantatge d'iniciar una nova aventura comercial des d'un negoci ja en marxa que tenen ja clients i distribuïdors consolidats, i amb el suport i l'acompanyament de les persones cedents”. Serra ha recordat que "els mercats municipals són espais d'intercanvi i de convivència" que "garanteixen un consum de proximitat amb productes frescos i de qualitat i un tracte únic i personalitzat", motiu pel qual són una línia estratègica d'aquest mandat per a la Diputació de Barcelona.

Al territori

El Vallès Occidental (41%) i el Baix Llobregat (28,5%) concentren més de la meitat dels relleus de parades completats fins ara pel programa Reempresa Mercats Municipals. Pel que fa a l'oferta de parades de mercat disponibles, destaca també el Vallès Occidental (33,5%), seguit del Baix Llobregat i el Garraf amb un 21% cadascuna d'elles.

grafiques 1

Relleus de parades completats fins ara 

grafiques 2

Oferta de parades de mercat disponibles

Redacció / Fotos: Diptuació de Barcelona-Arxiu